Nederland wint Nations in Cingoli

We zijn vandaag weer paraat om jullie van verslagen te voorzien vanuit Cingoli alwaar we de Sidecars & Quads of Nations hebben. Vandeldrager, voor de Red Stallions (Belgische team) en kersvers wereldkampioen, Marvin Vanluchene zal dit weekend worden bijgestaan door oude bekende Robbie Bax en zo een gooi doen naar eremetaal.
In de eerste reeks van de dag zijn het Groep A en B die als eersten voor de punten gaan strijden. Bij Team Belgie is dit vader en zoon Steegmans en Vanluchene-Bax en voor Team NL zijn dit Bax-Cermak en Keuben-Van Der Wiel.

Verslagjes door Geert Gelaude en Uitslagen vind je via de knop lees meer

Het zijn Keuben-Van Der Wiel die als eersten de volle ronde weten af te werken voor Prunier-Prunier (Fr) en Foden-Humphrey (GB). De Belgen zitten plek zes en acht wat een hele mooie uitgangspositie is. Bax-Cermak vinden we op de veertiende plek terug maar zitten al in ronde 2 op een mooie negende plek, terwijl Vanluchene-Bax doorstoten naar de viere plek en ook Steegmans-Steegmans een plekje winnen en zevende zitten. Nederland en Belgie zitten momenteel met de beste papieren want zowel de Fransen (2-15) als de Engelsen (4-12) zitten met een goed maar ook met een mindere uitgangspositie in de eerste minuten van deze reeks. Keuben-Van Der Wiel kunnen niet echt weglopen bij Prunier-Prunier en ook Vanluchene-Bax haken hun wagentje aan en gaan in een ruk door naar de tweede plek. Dit terwijl Bax-Cermak het zelfde doen bij Steegmans-Steegmans en nu op de zesde plek belanden. En dan zien we ineens dat Vanluchene-Bax uit de top 20 vallen dit terwijl ze hun aanval op Keuben-Van Der Wiel aan het inzetten waren. Ze komen onzacht met de koplopers in aanraking en vallen uit met vermoedelijk en knieprobleem voor Robbie Bax, Foden-Humphrey voeren nu de bende aan voor Keuben-Van Der Wiel en Prunier-Prunier, Bax-Cermak als tweede Nederlands team bezet de vijfde plaats en Steegmans-Steegmans zitten op een knappe zevende plek te rijden met nog 3 minuten wedstrijd. Maar we kunnen wel de opgave melden van Vanluchene-Bax! Brown-Chamberlain zijn intussen opgeklommen naar een achtste plek en brengen zo Team GB in een betere stelling, maar maken kort erna een foutje en moeten twee plekken inleveren. Het zijn Foden-Humphrey die de reeks weten te winnen voor Bax-Cermak en Keuben-Van Der Wiel, en zo zitten we gelijk met een duidelijke leider in de voorlopige stand! Prunier-Prunier worden vierde voor Lithsa-Lina voor Estland en Kaeser-Dorig die de Zwitserse kleuren verdedigen en dus net beter doen dan Steegmans-Steegmans en zevende worden in de eerste heat van vandaag! Jammer genoeg dus een uitvaller voor onze Red Stallions van Marvin en Robbie hopelijk kunnen ze in de herneming hun duivels ontbinden en zo toch nog gaan voor een mooi eindresultaat. Maar voorlopig ziet het er voor onze Nederlandse vrienden goed uit!

Nog voor aanvang van de tweede reeks van de dag vernamen we geen goed nieuws uit het Belgische kamp. Bij de aanval op de koppositie die Vanluchene-Bax deden op de stelling van Keuben-Van Der Wiel heeft Robbie Bax zijn knie danig bezeerd dat er niet meer zal worden gestart voor deze dag! Dit betekend alvast een grote aderlating voor de Red Stallions.
Het is opnieuw Keuben-Van Der Wiel die het voortouw weten te nemen, dit keer voor Auvray-Musset en de jeugdige Lielbardis tweeling. Davy Sanders met Luc Rostingt zitten er goed bij en bezetten de vierde plek. Tweede Nederlandse combinatie Hermans-van den Bogaart zitten voorlopig op plek elf. Weinig beweging vooraan enkel Hermans-van den Bogaart trekken vrij snel naar voor en zitten in de vijfde ronde op een zesde plaats en dit op amper vijftien seconden van de koplopers.
Met nog slechts vijf minuten en 2 ronden is het voorlopig Keuben-Van Der Wiel voor Lielbardis, Auvray-Musset, Sanders-Rostingt en Hermans-van den Bogaart die de top vijf bepalen. Kleine fout zien we Hermans-van den Bogaart maken en hierdoor vallen ze terug naar de achtste plaats, waardoor Wilkinson-Millard doorschuiven en zo in het wiel kruipen bij Sanders-Rostingt die de druk niet weerstaan en moeten buigen maar nog steeds erg knap op de vijfde plek zitten! Met de laatste ronden ingegaan zetten Lielbardis door en trekken naar de leiding in de wedstrijd voor Keuben-Van Der Wiel en Auvray-Musset nog steeds als derde. Wilkinson-Millard als vierde reden een onopvallende reeks maar bevestigen alweer. Terwijl Hermans-van den Bogaart nu pas als 17de doorkomen en hopelijk toch nog punten weten te scoren. Lielbardis-Lielbardis winnen deze reeks voor Auvray-Musset en Keuben-Van Der Wiel, Wilkinson-Millard en op een zeer knappe vijfde plek vinden we dus Sanders-Rostingt.

Derde en laatste reeks van de dag bij de zijspannen in Groep A en C en er is nog veel mogelijk voor enkele teams! Het zijn Hermans-van den Bogaart die dit keer de debatten openen voor Bax-Cermak en Steegmans-Steegmans op drie, Lithsa-Lina (Est) en Foden-Humphrey die de top vijf rond maken in de eerste ronde. Sanders-Rostingt zitten momenteel op een zestiende plaats en hebben dus werk aan de winkel. Bax-Cermak nemen over van Hermans-van den Bogaart en slaan gelijk een kloof van zes seconden. Terwijl vader en zoon Steegmans ook een plaats worden teruggezet door Foden-Humphrey die wederom sterk aan het rijden zijn. Maar ook Wilkinson-Millard melden zich vooraan en zitten in het wiel van de Belgen! Sanders-Rostingt kunnen vooralsnog geen vuist maken en blijven op die zestiende stek steken. Vijfde ronde en het zijn de duo’s Nederland en Engeland die de wedstrijd in handen hebben vijfde plaats is nu voor Steegmans-Steegmans, maar voelen de hete adem van Auvray-Musset en zullen waarschijnlijk onder de druk bezwijken. Intussen zien we wel een plek winst bij Sanders-Rostingt en rijden nu vijftiende. Foden-Humphrey zitten inmiddels op een mooie tweede stek dit op bijna 14 seconden van Bax-Cermak. België voorlopig 8-13. Maar de beste papieren zijn momenteel in handen van de Nederlandse en Engelse teams. Nog vier minuten en 2 ronden en we zien toch dat Foden-Humphrey tijd aan het terug nemen zijn op Bax-Cermak want de Engelsen zitten onder de 10 seconden en rijden wederom een sterke race. Nog 2 volle ronden en we zien ineens Foden-Humphrey aan de leiding rijden dit voor Bax-Cermak die wel hun tanden in het span zetten bij de Engelsen. Derde plek nog steeds voor hermans-van den Bogaart en vier voor Wilkinson-Millard Auvray-Musset knap op vijf. Steegmans-Steegmans 10de en Sanders-Rostingt 13de. Is er een probleem bij Bax-Cermak die in de laatste ronde ook nog Hermans zien voorbij gaan en zelfs 10 seconden moeten prijsgeven op hun teamgenoten! In de slotronde gaan ook nog Wilkinson-Millard voorbij aan de Nederlanders en zo zien we Foden-Humphrey winnen voor Hermans-van den Bogaart en Wilkinson-Millard die derde worden, Nederland wint op deze mooie maar overtuigende wijze deze editie van de Nations en we mogen zeggen dat het een dik verdiende overwinning. Foden-Humphrey die beide manches weten te winnen maar slechts enkele punten te kort komen!! De Belgen eindingen uiteindelijk als 9 en 13. Grote pechvogels in de slotreeks zijn de Lielbardis twins die amper 1 ronde achter hun naam konden laten zetten.
Eindstand Side Cars of Nations
1,Nederland 2, Groot Brittannië 3, Frankrijk


Quads