Hermans-Musset zetten puntjes op de spreekwoordelijke i

Na maar liefst 21 jaar staan de zijspannen terug achter het starthek in Loket. En dat zullen we niet snel vergeten ook. De Tsjechische weergoden verwelkomden de teams op vrijdag met heuse wolkbreuk die gepaard ging met zeer hevige wind. Gelukkig viel de schade op en rond de track erg goed mee. Ook in de paddock was de schade beperkt tot wat weggewaaide tentjes. De grote warmte was gaan liggen en er was behoorlijk veel wind om dag één af te werken. We zagen dat Veldman-Janssens en Vanluchene-Bax hun reeksen vrij gemakkelijk naar zich toe wisten te trekken. We zagen tevens dat de nummers één en twee in de voorlopige tussenstand op achtervolgen waren aangewezen. Bax-Cermak kwamen nog vrij vlot naar plek drie, waren niet echt tevreden maar wisten waar het euvel aan lag. Varik-Kunnas konden pas in de laatste ronde doorstoten naar een vijfde plek. Uitkijken word het dus vandaag met twee spannende heats die onze rijders voor de wielen krijgen geschoven. Wil je meer weten? Lees, en kijk dan naar de foto’s van Dries en het verslag van Geert om de totale beleving te ondergaan.
Foto’s door Dries klikt u HIERZO
Voor de uitslag en verslagjes lees hieronder

Loket race 1
Op een zonovergoten circuit is het wederom Willemsen-Lebreton die het eerst de bocht indraaien met een paar lengtes voor op Bax-Cermak. Heinzer-Betschart, Vanluchene-Bax en Van Werven-Van den Bogaart zijn de eerst vijf combinaties die de dans openen. Wilkinson gestart vanop de tweede rij komt als 10de door. Bax laat er geen gras over groeien en laat blijken dat hij de kop zo snel mogelijk in handen wil en slaat nog in de eerste ronde toe. Ook Marvin Vanluchene heeft haast en bestookt de stelling van Heinzer-Betschart op elke meter terrein. Maar het is de koele Van Werven die de bocht korter weet aan te snijden en duikt zo twee plekken naar voren. Veldman klimt intussen naar plek zes, maar komt dan op 50 meter tot 2x maal toe tot stilstand.
Commotie ineens als Vanluchene-Bax de hand in de lucht steken, DNF voor het team met waarschijnlijk een gebroken achtervering als oorzaak. Bax lijdt intussen voor Van Werven-Van den Bogaart die Hermans-Musset in hun nek voelen hijgen. Rond half koers kan Hermans doorstomen naar plek twee, Van Werven op een mooie derde plek weet een strak tempo aan te houden. Zij het wel op ruim 26 seconden van Bax-Cermak. Mooiste gevecht is er voor plek vier alwaar er maar liefst vijf teams in strijd zijn. Willemsen-Lebreton weet het jonge Franse geweld Prunier-Prunier de baas, maar Wilkinson intussen opgeklommen voert de druk op. Maar ook Sanders-Rostingt en Brown-Chamberlain mengen zich vooraan. Ook Sanders-Rostingt krijgen af te rekenen met pech en moeten het strijdtoneel verlaten. Met nog een kleine vijf minuten wedstrijd is het alweer pech voor Wilkinson-Millard die in de steile klim tot stilstand komen. Brown-Chamberlain kunnen nog net van spoor veranderen. Alweer pech dus voor Brett Wilkinson die zo sterk aan het rijden was. Met nog drie minuten wedstrijd zet Bax-Cermak de onfortuinlijke Veldman-Janssens op een ronde, maar die volgen met gemak het strakke tempo van de kopman. Wie komt daar als een duivel uit een doosje aangevlogen jawel Hermans-Musset ruiken bloed en rijden in minder dan een ronde een gat van ruim zeven seconden dicht op Bax-Cermak. Nog geen halve ronde later laten ze de Eindhovenaar achter en rijden van iedereen weg. Of toch niet Veldman-Janssens volgen en zijn zelfs sterker en ontdubbelen zich nog voor afvlaggen.
Hermans-Musset winnen voor Bax-Cermak die dacht met een tekort aan benzine toevoer te kampen te hebben, maar beseft dat hij beter safe speelt. Eerste podium voor Van Werven-Van den Bogaart dit seizoen en daar was hij erg blij mee. Geloof me niet enkel Gert zal blij zijn, maar velen met hem. Dikke duim hiervoor en op naar meer. Prunier-Prunier worden vierde voor Keuben-Badaire die een zeer goede race reden en deze dan ook beloond zien worden met een vijfde plek in de eerste heat. Heinzer-Betschart blijven Willemsen-Lebreton voor die op hun beurt Brown-Chamberlain konden afhouden. Sterke wedstrijd alweer voor de jonge Tim Leferink die als negende weet te eindigen met Kostas Beleckas in het bakje. De top tien sluiten we af met Varik-Kunnas. Veldman-Janssens worden nog 12de en Wilkinson-Millard worden uiteindelijk nog 17de. (tekst Geert Gelaude)

Loket race 2.Het zijn Veldman-Janssens die de binnenbocht aanhouden en zo op het nippertje als eerste de bocht inglippen. Daarbij geven ze wel Willemsen-Lebreton een behoorlijke tik, die hen de gehele wedstrijd zou achtervolgen. Willemsen komt hierdoor ver in de bocht en moet ettelijke plekken prijsgeven. Maar reeds enkele bochten later is het Bax-Cermak die naar de kop doorstoten Veldman-Janssens op twee. De Fransen Prunier-Prunier wederom sterk uit de startblokken zitten er de eerste ronden goed bij, maar vallen gaande de wedstrijd terug. Hermans-Musset, Van Werven-Van den Bogaart, Brown-Chamberlain en Varik-Kunnas waren ook bij de les en zaten er van in het begin goed bij. Het lijkt erop dat er een rustige heat zit aan te komen toch is dit niet het geval want de race is pas afgelopen als de vlag valt. Halfweg is het nog steeds Bax-Cermak die de leiding in handen hebben met een 20tal meter voor op Veldman-Janssens. Vanluchene volgt dan al op 14seconden en Hermans-Musset zelfs op 25 seconden. Varik-Kunnas hebben zich op de vijfde plek genesteld. De strijd is er wel voor de andere plekken in de top 10. Brown-Chamberlain willen meer en zetten druk bij Van Werven-Van den Bogaart. Maar ook Wilkinson-Millard mengen zich ermee. Zowel Brown en Wilkinson nemen al vrij snel de maat van de TM aangedreven machine van Gert van Werven. Willemsen-Lebreton zakt ook verder weg. Mindere race is er ook dit keer voor Leferink-Beleckas die moeten opgeven met pech. Met nog een drietal minuten wedstrijd plus twee ronden krijgt Hermans-Musset zicht op Vanluchene-Bax die duidelijk snelheid inleveren. Later zou blijken dat Marvin erg veel kniepijn had en daarom moest gas terugnemen. Hermans-Musset ruiken net als in de eerste reeks hun kans en zetten een tandje bij. Eens in het wiel gekomen gaat Marvin sportief opzij om Hermans-Musset doorgang te geven. Met nog amper één minuut officiële tijd op het bord zet Veldman-Janssens op enkele korte springbergen het gas vol open en gooien zo de Mega als eerst de binnenkant van de kombocht. Bax heeft geen antwoord en moet de duo laten gaan. Nog twee ronden te gaan en het lijkt dat alles in de plooi is gevallen. En toch mag je het vel van de beer pas verkopen nadat hij is geschoten zeggen we soms. Zo is het ook hier want in de aller laatste ronde valt de Suter Husqvarna ineens stil en daar staan Bax-Cermak. Veldman-Janssens winnen zo overtuigd de heat voor Hermans-Musset die eindwinnaar worden. Vanluchene-Bax weten alsnog als derde te eindigen voor Varik-Kunnas die een goede zaak deden deze reeks. Wilkinson-Millard worden knap vijfde voor Brown-Chamberlain die zesde worden. Opnieuw een knappe reeks van de moegestreden Van Werven-Van den Bogaart. Keuben-Badaire mogen tevreden terugblikken op hun samenwerking want nemen nog Prunier-Prunier in de tang voor plek acht. Foden-Cooper sluiten de top tien. Het zal dus uitkijken worden naar Lommel en de spanning alleen maar verhogen wat goed is voor de talrijke supporters.

Dagtotaal

Tussenstand WK 2022