Hermans-Musset en Bax-Cermak, winnen hun kwalificatiereeks in Kaplice.

De Zuid-Boheemse regio in het gastvrije Tsjechië is dit weekend gastheer van de voorlaatste
Grand Prix van het seizoen. Kaplice zou beslissend kunnen zijn, maar toch vermoeden we dat
Rudersberg zal bepalen welke combinatie zich als nieuwe wereldkampioen mag kronen. Etienne Bax-Ondrej Cermak hebben al tal uren op het circuit getraind en nemen dit weekend de start met een volledig nieuwe outfit en motorframe, wat dus voor een extra boost zorgt binnen het team. Eerder deze week raakte bekend dat de FIM de opgelegde straf na de GP van Lange blijft behouden en dusdoende Bax-Cermak aan een achterstand van zestien punten beginnen aan deze ronde. Kaplice heeft alles om er een
heel mooie wedstrijd van te maken. Een natuurlijke spectaculaire track zorgt voor adembenemende beelden en de organisatie leverde heel knap werk afgelopen weken. Toch hangt er een kleine smet over dit weekend als zijnde dat tal van teams deze nacht werden beroofd. Doch zijn tal van spullen reeds weer gevonden door het achterna zitten vd dieven door enkele wakkere monteurs.

Foto: WSC

In de tijdstrainingen zagen we dat Hermans-Musset oppermachtig waren in de A groep. De Lielbardis twins verbaasden ons niet met hun tweede tijd dit voor huidig leider in de tussenstand Varik-Kunnas. Bij de B groep was er niemand die Bax-Cermak ook maar een stro in de weg legden en zo dus de beste lieten optekenen, maar tevens ook de beste tijd van allen weten neer te zetten met amper 5 duizendste van een seconden mogen ze morgen als eerste oprijden. Vanluchene-Bax namen de tweede tijd voor zich. Sanders-Rostingt, altijd goed op natuurlijke tracks zetten de derde tijd op de tabellen.
Wachten is het nu op de kwalificatiewedstrijd later op de dag.

Kwalificatiereeks 1

Cerny-Chopin nemen de bende op sleeptouw gevolgd door Keuben-Rietman Varik-Kunnas en Hermans-Musset. Lielbardis zitten in de klem en moeten samen met Brown aan een achtervolging beginnen. In de tweede ronde nemen Keuben-Rietman de leiding over van Cerny-Chopin die in de vijfde ronde een foutje maken en terugvallen naar plek vijf hierdoor schuiven Varik-Kunnas op naar drie. Lielbardis zitten dan al op plekje tien. Hermans-Musset komen onder stoom en zetten zich naast Keuben-Rietman en gaan erover. Maar ook Varik-Kunnas dringen aan bij Keuben-Rietman die wonderwel nog goed stand houden. Lielbardis knokken zich inmiddels naar een zevende plaats en zien de teams voor zich uitrijden. Nog 2 min wedstrijd lopen Hermans-Musset uit tot 12 seconden en gaat Varik-Kunnas in de
wavesectie over Keuben-Rietman, die last heeft van arm pump. Van Werven-van den Bogaert volgen op plek vier. Nog 2 ronden te gaan voor Hermans-Musset die een groot gat hebben op Varik-Kunnas. Het venijn zit ook nu weer in de staart van de wedstrijd als we in de laatste ronde alsnog een valpartij zien van de jonge Letten Lielbardis. Hopelijk is er geen blessureleed bij dit duo, en moeten ze zich dus gaan bewijzen in de last change.

Kwalificatiereeks 2

Bax-Cermak als een duiveltje uit een doosje voor Vanluchene-Bax en Vandaele-Deschacht en Wijers-Soenens De eerste twee nemen gelijk afstand van de rest. Gordejev-Stupelis gaan over Wijers-Soenens nog in de eerste ronde Wilkinson-Millard zetten grote druk bij Wijers-Soenens en lukken na enkele bochten in hun opzet. Vanluchene-Bax liggen op vinkenslag en verschalken Bax-Cermak voor de leiding. Sanders-Rostingt hebben werk te doen want zitten pas op twaalf. De twee leidende teams zijn elkaar gewaagd en razen over het circuit.
Er is even contact in een bocht waarop Bax-Cermak weer opnieuw moeten beginnen met druk op te bouwen. Toch lijken ze momenteel sneller dan Vanluchene-Bax en dat willen Bax-Cermak verzilveren. Gordejev-Stupulis komen nu door op drie voor Wilkinson-Millard en Wijers-Soenens op vijf. Ook Sanders-Rostingt gaan goed en zitten met nog iets meer dan vijf minuten wedstrijd op een zevende plek. Bax-Cermak profiteren van het achtervolgen en gaan
bij een gele vlag situatie in het juiste spoor en komen zo weer voorbij aan Vanluchene-Bax en moeten met nog 2 ronden te rijden een achterstand van 5.5 sec toestaan. Bax-Cermak winnen vrij makkelijk de reeks voor Vanluchene-Bax. Gordejev-Stupulis worden erg knap derde voor Wilkinson-Millard die een heel constante wedstrijd reden en zo knap vierde worden voor een al even mooie uitslag voor Wijers-Soenens op vijf.