GP Red Brae Zaterdag

Foto : WSC

Anders dan andere Grand Prix wedstrijden is het wel bij de Noord-Ierse GP want we rijden voor deze keer op vrijdag en zaterdag. Red Brae Park nabij Lisburn is de plek waar we te gast zijn voor deze race om de punten. In de voorbeschouwing waren enkele foutjes geslopen waarvoor mijn excuus, met dank aan de oplettende en fijngevoelige commentaren hierop van lezers. Dit gezegd zijnde zijn we dus te gast bij de North Armagh Motorcycle club Ltd voor een race om het wereldkampioenschap. En gelet op de lange periode dat er in deze contreien nog om de punten voor het FIM wereldkampioenschap is gereden en de mooie ligging zal het zeker een mooi tweedaags evenement worden. Nu de nog de weergoden mee krijgen en het feest kan niet meer stuk, want er hangen toch wel wat dreigende wolken boven de track.

Verslagjes door Geert Gelaude en uitslagen vind je hieronder

QUALIFYING GROUP A
Wat een oogstrelende maar vooral onvoorspelbare heat was ons dat. De gehele reeks door kunnen we spreken dat de teams elkaar in het vizier houden en geen enkel foutje onbenut laten om elkaar de loef te steken. Het werd dus een haasje over reeks in die eerste kwalificatie. Foden-Humphrey hadden aan slechts één race genoeg om weer volop vooraan mee te rijden in de kop van het gebeuren. Het duo, na vijf weken inactiviteit (crash met zware gevolgen), vond gelijk de aansluiting in Strassbessenbach en hun strijdvaardigheid op eigen bodem was niet mis. Ze namen gelijk een grote optie voor winst door rondenlang in de kop plaats te nemen. De grote favorieten in deze reeks zijn de Vanluchene-Musset, Hermans-van den Bogaart en Keuben-Rietman, ( val in de eerste bocht) hadden de niet gelijk de aansluiting in de kop van het gebeuren en namen de tijd om op de schuiven wat ze ook deden aangaande de wedstrijd vorderde. Wie er wel goed bij zat van in het begin was Sanders-Rostingt en zouden zich het hoofd niet laten zot maken tijdens de gehele duur van de race. Ook al was het een race waarin je de ene ronde op echt vooraan zit en een ronde later op vier hangt! Kortom het was voor het net al te talrijke publiek een spannende wedstrijd om volgen. De heat werd gewonnen door de leiders in de huidige tussenstand van het wereldkampioenschap Vanluchene-Musset die na vijf ronden de leiding in handen namen en die niet meer afstonden. Achter hen was het tot in de laatste ronde niet duidelijk wie welke plek zou bezetten. Uiteindelijk ging die felbegeerde tweede plek naar Sanders-Rostingt die alsnog Hermans-van den Bogaart wisten te verschalken. Maar het duo met startnummer 3 zagen ook nog Keuben-Rietman, en Foden-Humphrey, aan hen voorbij gaan. Jammer voor Hermans-van den Bogaart die hun wedstrijd nochtans goed hadden ingedeeld maar dus als vijfde werden afgevlagd.

QUALIFYING GROUP B
Was het afgesproken spel of wilden ze niet onderdoen voor elkaar maar het was opnieuw een Brits team die kopstart nam in de B groep met name Wilkinson-Millard. Drie volle ronden mochten ze de honneurs waarnemen en toen was het voor Bax-Cermak tijd om het commando over te nemen. Het begon ook zachtjes te druppelen, wat dan weer voor een gladde ondergrond zorgde. De Letse
Lielbardis twins als vijfde gestart lieten er ook geen gras over groeien en stoten al in de tweede ronde door naar een derde plek. Dit ten nadele van Prunier-Prunier en Prummer-Lebreton, maar dit was voor het jeugdig geweld nog niet genoeg en in de zesde ronde wisten ze ook nog eens Wilkinson-Millard voor de tweede plek te verschalken. Deze plek behielden ze mooi tot het einde van de
wedstrijd, derde werden dus Wilkinson-Millard die alweer een knappe race reden, maar toch tegen een achterstand van ruim 14 seconden aankeken op de finish. Prunier-Prunier werden ook nu weer vooraan afgevlagd en werden vierde. Knappe vijfde plek was er voor Prummer-Lebreton. Wesselink-Vincent reden ook nu weer een knappe race maar zagen hun inzet niet beloond want ze verloren in de laatste ronde nog een plekje en werden uiteindelijk achtste, en doen hiermee een plekje beter dan van de Lagemaat-van Hal die negende werden. Tiende plaats was er voor van der Veldt-van der Veldt.