Dit weekend GP 3 Kramolin Tsjechië

Na de eerste twee wedstrijden in het zuiden van Europa, staan de zijspanteams klaar om na 5 weken terug te strijden voor de punten in het wereldkampioenschap. Dit doen we met een heus tweeluik, komend
weekend zijn we op het heuvelachtige en harde circuit van Kramolin in Tsjechië te gast, om de week erna met Moederdag in het Nederlandse Heerde de nodige punten te verdelen. Inmiddels zijn in de meeste landen ook de nationale
competities gestart en weten we wie de te kloppen mannen zijn, dit vertaalt zich ook deels in de voorlopige tussenstand van het wereldkampioenschap. Kramolin is een erg geliefd circuit bij vele rijders en toeschouwers.
De regio is tevens ook gekenmerkt als skigebied en ligt op een hoogte van 760 – 900 meter en telt 5 blauwe en 1 rode piste. Maar wij kijken vooral uit wat de zijspan tenoren er dit weekend van zullen maken.

Lees volledige voorbeschouwing en deelnemerslijst bij de knop

Vanluchene-Musset bezette met het maximale aantal punten de ranking. Meer nog, ook in het Franse Kampioenschap lieten ze telkens een ijzersterke indruk na door elk gestarte reeks winnend af te sluiten. We mogen dus met een gerust geweten stellen dat beide teamgenoten vol vertrouwen zullen afzakken naar de
volgende confrontatie en hun puntenaantal willen aandikken.

In diezelfde ranking zien we dat de Britse combinatie Wilkinson-Millard er de tweede plek inneemt met 78 punten. Voor sommigen een verrassing voor insiders dan weer niet. Wie het zijspancross een beetje volgde afgelopen jaren
weet dat Brett een rijder is die top vijf notering kan rijden. Afgelopen winter heeft hij zijn schema omgegooid en is anders gaan werken en trainen en blijkbaar werpt dit de nodige vruchten af. Samen met Joe Millard staan ze ook in hun thuisland aan de leiding en zullen er alles aan doen om de komende wedstrijden op het podium te rijden.

De derde plek in de voorlopige tussenstand is er voor Hermans-van den Bogaart met 66 ptn. Koen en Ben lieten in Oldebroek en Halle zien dat ze meer dan klaar zijn om die lijn door te trekken. En zullen er alles aan doen om hun eerste Grand Prix van het jaar in Kramolin te verzilveren. Als je kijkt hoe ze beide ONK wedstrijden wisten te domineren dan is dit geen grootspraak.

Met slechts één puntje achterstand vinden we op vier Keuben-Rietman ook zij laten zien dat ze dit jaar meedingen naar meer dan een bijrol. Steeds op vinkentouw zitten ze er in de start bij en dit is reeds het halve werk want vooraan starten is nefast voor een mooie uitgangspositie. En deze twee heren lijken hier een patent op te nemen.

Maar nog met 65 pnt en dus dat luttele minpuntje in de ranking is huidig wereldkampioen Bax-Cermak. De combinatie koos er dit jaar resoluut voor om hun project kracht bij te zetten en wil laten zien dat doorzetten beloond zal worden. En we mogen stellen dat ze stilaan maar zeker dit aan het verwezenlijken zijn. In Halle konden ze in de eerste reeks een tweede plaats laten optekenen en dit zal het team deugd hebben gedaan en moed putten voor de komende wedstrijden.

Op een voorlopig zesde plek zien we Van Daele-Beleckas en dat is gezien hun rijden meer dan verdiend, want we zagen hen in Spanje en Portugal heel lang strijden vooraan en dit resulteert in deze mooie uitgangspositie.

Sanders-Rostingt zien we op een voorlopig achtste plek staan met een zevende en achtste plek in de eindstand van de voorbije Grand Prix wedstrijden. Afgelopen weekend waren beide heren te gast in het Duitse kampioenschap en lieten zien dat ze de Mega krachtbron steeds beter onder de knie hebben. Dus mogen we uit dit kamp zeker vuurwerk verwachten.

De andere Belgische deelnemers, waaronder De Veene en Steegmans, zullen hun beste beentje voorzetten om hun eigen team zoveel mogelijk punten te bezorgen. Van Werven-De Veene waren erg goed gestart maar hadden met de nodige pech af te rekenen in Portugal waardoor ze nu niet staan waar ze horen te staan. Maar we weten dat Gert zich niet zomaar gewonnen heeft. Ook Prummer-Steegmans hebben de nodige pech gekend, zoals afgelopen weekend nog het geval was. Ook zij moeten in staat worden geacht om in de top zeven hun weg te vinden. En wie zegt dat ze zelfs geen gooi kunnen doen naar een podium? (Tekst Geert Gelaude)

GPS = Kramolín 6, 335 01 Kramolín, Tsjechië (Nabij NEPOMUK)