De 13 met Robbe De Veene

Als kleine ukkepuk liep Robbe elk weekend huppelend op één of ander crossterrein alwaar hij zijn stiefvader en vader zag zijspan crossen. Geen wonder dat hij in de voetsporen van zijn voorbeelden wilde treden. Na gestart te zijn in de liefhebbersrangen kunnen we Robbe intussen al geruimere tijd in tal van grote wedstrijden aanschouwen. Tot eind dit seizoen was hij vaste passagier naast Thom v.d. Lagemaat in het ONK en de GP wedstrijden. Maar na een super invalbeurt naast Koen Hermans tijdens het officiële landenkampioenschap was een volgende stap in de verdere carrière van deze gedreven West-Vlaamse bakkenist een feit. Met een pak ervaring meer trekt Robbe volgend jaar de shirts aan van team Van Werven. We zijn er dan ook zeker van dat er nog extra stappen zullen gemaakt worden en kijken net als velen nu al reikhalzend uit naar de eerste wedstrijden die komen gaan. Maar tot het zover is moeten we ons behelpen met onze prangende vragen die we wederom klaar hadden. Lees en geniet met ons mee…

Foto: Shots by Lien

1) Robbe, eerste vraag is er eentje die steeds terugkeert, hoe ben je in de zijspansport terecht gekomen? “Ik loop van van jongs af aan op de cross. Mijn vader heeft ook altijd zijspan motorcross gedaan en mijn stiefvader ook. Dan is het vanzelfsprekend dat ik het ook is wou proberen en sinds dien ben ik er nooit nog met gestopt.”

2) Vanuit de liefhebbersrangen ben je opgeklommen naar het huidig niveau namelijk dat van het wereldkampioenschap, is dit een grote stap voorwaarts als amateur sporter of valt dit op zich best mee? “Het is zeker geen kleine stap. Je moet het echt willen en je moet er heel hard voor werken. Maar als zoiets je doel/droom is dan doe je het ook met plezier.”

3) Wie je al een tijdje volgt weet dat je talent hebt en het ver kan gaan schoppen in de zijspannen. Wat is je motivatie om zo goed te worden?
“Mijn motivatie haal ik vooral uit doelen die ik voor mezelf stel. Ik wil kijken hoe goed ik kan worden en zal er alles aan doen om op mijn persoonlijk top niveau te bereiken.”

Foto: Shots by Lien

4) Kan je het werk en je sport goed combineren of is het toch een grote puzzel wetende dat er volgend seizoen maar liefst 14 GP wedstrijden op de kalender staan aangemeld? “Ik ben zelfstandig dus dat is natuurlijk makkelijker dan iemand die ik loondienst werkt. Ik probeer wel altijd de dagen die ik vrij moet nemen in te halen in de winterperiode.”

5) Wetende dat de afstand tussen het West-Vlaamse Izegem en het Van Werven team niet iets is als zijnde even naar de bakker rijden om een brood te halen. Hoe kom je dan toch aan de nodige trainingen zowel met het zijspan als zonder. Of staan er heel wat stages gepland in de winterperiode om fit te zijn bij aanvang van het nieuwe seizoen. En bereid je je naar een grand prix wedstrijd anders voor dan bijvoorbeeld een ONK? “Het is zeker geen kleine afstand maar dat hoort er ook bij. We gaan zeker op trainingsstage naar Spanje of ik ga naar daar of
Gert naar ons en we maken er een volledig trainings weekend van.”

6) Naast je dagelijks werk en zijspannen zal je vast nog wel andere interesses hebben. Wat zijn die dan zoal? “Een andere grote Interesse van mij is formule 1. Elke wedstrijd die ik kan kijken kijk ik en degene die niet lukken zijn opgenomen en herbekijk ik.”

Foto: WSC

7) Afgelopen jaar was het voor jou een topjaar zullen we maar zeggen. Mooie progressie gemaakt met je eigen team. En dan de kans om het landenkampioenschap te mogen meedraaien, alwaar je nogmaals je grote talent liet zien. Hoe heb je afgelopen jaar ervaren en zeker die landenwedstrijd? “Dit jaar was zeker een goed jaar voor mij na een goed seizoen samen met Thom v.d. Lagemaat heb ik inderdaad ook kans gekregen om het landenkampioenschap mee te rijden. Dit was een hele mooie ervaring samen met alle 3 de Nederlandse teams. Het was super gezellig en de prestaties van alle teams waren ook gewoon super!”

8) Hoe is het gelopen dat ze bij jouw uitkwamen om naast Koen Hermans plaats te nemen? Dit moet voor jezelf toch als een soort droom zijn om naast een echte topper te mogen plaatsnemen en dit in zo een belangrijke race. Wetende dat team Nederland steeds meedoen voor het eindoverwinning? “Koen had mij een bericht gestuurd of ik het zag zitten om met hem de landenwedstrijd te rijden omdat zijn toenmalige bakkenist andere verplichting had. Ik had dit eerst nooit kunnen denken dat ik dat ooit ging mogen doen zo een landenwedstrijd maar dan ook voor team NL kon ik het niet beter dromen. Het de perfecte kans om mezelf te testen en te kijken waar ik stond op dat moment. Ik heb er dan ook alles aan gedaan om die kans met 200% te benutten.”

9) Je stond mee op het podium en kort erna mochten we met enige trots aankondigen dat je volgend seizoen naast Gert van Werven in het bakje komt te staan. Is dit een rechtsreeks gevolg van je goede presteren het weekend van de landentroffe of was er al langer gespreken met team Van Werven? “Er waren nog geen gesprekken geweest met team Van Werven maar na de landenwedstrijd had Gert me kort erna gecontacteerd om eens samen te gaan trainen en eventueel bekijken voor het seizoen erop als we elkaar goed aanvoelden. Die training ging toen heel erg goed en zijn we zo tot het besluit gekomen dat we volgend seizoen samen aan de start zullen staan.”

Foto: WSC

10) Neem je net als bij vele MXGP rijders ook persoonlijke sponsoren mee naar je nieuwe team? Of zijn we binnen de zijspansport nog niet toe aan deze taferelen? “Ik denk dat elke bakkenist wel een persoonlijk groepje aan sponsoren heeft. Mensen die mijn doel kennen en weten dat ik er voor wil gaan en me daarbij willen helpen waardeer ik enorm.”

11) Van welke ondergrond word je helemaal wild en welke zeg je ja als die maar snel achter de rug is. En wat is je lievelingstrack trouwens en waarom? “Ik ben niet zo een super fan van de zware zand ondergronden. Mijn stijl van parcours heb ik het liefste zo hoog mogelijke snelheid en zo veel mogelijk springen. En daarom zijn de landen met harde tracks wel mijn
ding zoals Plomion hoge snelheid vele jumps, i like it much!”

12) Hoe ervaar je de belangstelling die er bij de toeschouwers is in de zijspannen tijdens een grote wedstrijd. De teams zijn makkelijk te benaderen geniet je hiervan of brengt het extra druk met zich mee? Heb je trouwens al een eigen fanclub? “Alle teams zijn makkelijk te benaderen op een GP hangt een heel goed sfeer en er staan altijd posters, shirts,… klaar voor de toeschouwers. Voor mij persoonlijk brengt het geen druk ik vind het mooi als er heel veel mensen zijn en komen supporteren. Een eigen fanclub heb ik nog niet.”

13) De weg naar de top is niet altijd makkelijk maar je bent er wel in geslaagd die te bereiken. Wie wil je nog eens extra bedanken want dit is je kans om die mensen eens extra in het daglicht te stellen? “Ik wil heel graag mijn ouders bedanken voor de tijd en moeite die hun er ook in gestoken hebben om me deze sport te laten beoefenen. Ook wil ik het Van De Lagemaat (Team99) bedanken voor de 2 mooie jaren en mezelf ook naar een hoger niveau te doen laten groeien! Een goeie vriend/trainer Ben Van Den Bogaart wil ik ook heel hard bedanken voor alle ervaring die hij met mij deelt door hem ben ik ook altijd gemotiveerd om blijven hard te werken naar mij doel. Bedankt aan al deze personen!”

Foto: WSC