De 13 met Gerton Kops

2022 loopt op z’n einde. Het afgelopen jaar had tal van uitdagingen, voor ons allemaal. Maar we hopen dat je toch kan terugkijken op mooie en innige momenten, en verwachtingsvol vooruitkijkt naar wat het nieuwe jaar zal brengen. En net voor we ons allen weer te goed gaan doen aan tal van lekkernijen heb ik nog een heel bijzonder iemand weten te strikken voor onze rubriek. Toen ik jaren terug voor Valvoline sponsoring voorzag aan tal van rijders. Was ik ook in de zijspannen actief met het enigste Zeeuwse duo op topniveau namelijk Kees Zuidhof en Kees Den Dekker. Het is in die periode dat ik Gerton heb leren kennen en fan werd van een heel bijzonder persoon. Jaren later heeft Ijen zoon van, de fakkel overgenomen in de zijspansport. Wetende dat Gerton geen blad voor de mond neemt en de knepen van vak kent werd het een zeer boeiend gesprek over verleden en heden. Mag ik jullie lezers namens mezelf, Dries, Luc en de familie Kops veel leesplezier toewensen, fijne feesten en een voorspoedig 2023.

Foto: G. Kops

1) Sinds enige jaren is de naam Kops weer steevast te horen tijdens tal van internationale wedstrijden. Je hebt zelf heel erg lang actief geweest, zowel nationaal als Internationaal alwaar ik steevast aan het supporteren was voor team Kops, en je bent af en toe nog aan het rijden. Hoe is het om zelf nog te rijden doe je dit om dingen te testen of gewoon voor de fun, en is er veel veranderd buiten vroeger? “Het zelf rijden doe ik vooral omdat ik het leuk vind om samen met Ijen als bakkenist te rijden. Dit gaat hem ook goed af. Zelf kan ik nog enkele rondjes flink gas geven ‘net voldoende om sommige technische dingen te testen. Maar ik moet erkennen dat mijn conditie niet meer is zoals vroeger. In Bergharen en Meijel was ik zo diep gegaan dat ik een week niet normaal heb kunnen lopen. Maar het was zeker de moeite waard. En misschien komt er nog een vervolg.”

2) Je hebt zelf een mooie carrière in de zijspansport gehad nu is het de beurt aan Ijen om deze fakkel over te nemen. Hoe ervaar je de functie als teammanager, en kan je makkelijk afstand nemen het gaat immers om je eigen bloed die daar in actie komt? “Teammanager is een groot woord. Ik ben meer een vader die het beste voor heeft met Ijen en zijn team. Ik probeer alle ervaring die ik heb over te brengen aan Ijen al zit hij hier niet altijd op te wachten en dat geeft soms wel wat knal momenten omdat we allebei hetzelfde karakter hebben. Dit zal door buitenstaanders niet altijd begrepen worden. Maar we hebben ook beiden een topsport mentaliteit die nodig is om je doelen te halen. En ik heb veel respect wat Ijen er allemaal voor over heeft om de top te bereiken in zijn geliefde sport. Ik zal hem hier in alles proberen te helpen wat mogelijk is.”

3) Ijen heeft veel potentieel dat heeft hij al enkele keren laten zien. Toch blijft hij volgens enkele criticasters te lang hangen vind je die kritiek terecht? “Ijen heeft zeker potentieel maar dit zal hem kennende geleidelijk komen en niet met grote stappen. Zijn grootste talent is zijn doorzettingsvermogen, en dat is in alles wat je doet in het leven erg belangrijk. We zijn op de
goeie weg met hem en gaan hopelijk dit jaar al erg mooie dingen zien.”

Foto: G.G

4) Ook Ijen kiest bewust voor een linkse zijspan zou hij niet beter de overstap maken naar een rechtse daar heb je toch een breder scala aan bakkenisten? “Een linkse bak hoort nu eenmaal bij de fam. Kops. Of je nu rechts of links rijd topbakkenisten zullen altijd schaars blijven en goeie bakkenisten kunnen links en rechts als ze echt willen. Sies Hurkmans, Cor de Bijl en Roger vd Lagemaat zijn hier enkele voorbeelden van. Daarom zijn we ook erg blij dat we komend seizoen met Lars de Laat zullen starten. Dit is ook een bakkenist die zowel rechts als
links kan staan, en er volledig voor zal gaan om samen met Ijen mooie resultaten te behalen. Dat hebben ze samen in het verleden al meerdere malen laten zien.”

5) De overstap naar Mega was misschien niet makkelijk maar gaat wel gepaard met mooie races en minder uitvallen. Is dit de basis om volgend jaar terug stappen voorwaarts te maken met Lars de Laat? “We starten in 2023 op onze vertrouwde 4 takt samen met Lonspeed en Harrie van Hout (VHS) hebben we de blokken snel en betrouwbaar gemaakt zonder dat het financieel uit de hand loopt. Het 4 takt karakter past beter bij Ijen zijn rijstijl dan de krachtige
Mega powerbom. Dit heeft hij de laatste GP in Lommel laten zien samen met Mies de Louw.
Hier reden ze met de kleine 4 takt met de beste mee in het zware zand totdat Mies helaas zijn enkel brak. De service en betrouwbaarheid van de Mega zijn trouwens wel uitstekend maar is niet ons ding.”

6) Hoe moet het volgens jou verder in de zijspansport om nog een toekomst te blijven houden voor onze aanstormende jeugdrijders. Of moet er volgens jou werk worden gemaakt om een heus Europees kampioenschap dit in samenspraak tussen IMBA en FIM, om de hoge kosten te drukken daar ze een hele WK campagne niet kunnen bekostigen? “Ik heb ook niet de wijsheid in pacht om hier passende oplossingen in voor te stellen, maar ook hier geld vraag en aanbod. Er komt tegenwoordig niet genoeg publiek meer om als zijspanteam start en prijzengeld af te dingen, zodat alles met sponsering en privégeld opgebracht moet worden. De Beelden van WSC op tv zijn goed bedoeld maar alleen interessant voor de eerste 3 teams die continue in beeld komen maar voor de andere teams zijn de beelden totaal niet interessant. Volgens mij om een vol starthek te krijgen moet het ook voor de nummer 30 die aankomt financieel op kunnen brengen anders sla je de bal mis. 4 minuten Studio Sport uitzending heeft meer waarden voor onze sport dan uren WSC. Hier ligt volgens mij een taak voor de wereld en oud wereldkampioenen om zich hier voor in te zetten. We hebben alles als sport in huis om vele mensen te vermaken met topsport!”

Foto: G. Kops

7) Welk verschil zie jij in de omlopen buiten vroeger en kan je stellen dat je zoon erg goed voor de dag komt in het mulle zand? Jij was ook goed in het zand maar ik denk dat Ijen net iets beter is? “Het grootste verschil met de omlopen van weleer zijn de was borden en de springschansen. Voor het publiek is het mooi om te zien ,maar voor vele teams op de topteams na is het een risicovol en blessure gevoelig obstakel. Zwitserse banen vond ik vroeger prachtig, uitgezet op een natuurlijk bergachtig landschap kreeg je prachtige wedstrijden. Zoals in Wohlen en Roggenburg, daar kwam veel publiek met mooie wedstrijden. Wat de zandbanen betreft, daar komt het vooral aan op fysieke conditie en dat was bij mij en nu bij Ijen altijd goed in orde. En Inderdaad is dat bij Ijen nog beter in orde dan bij mij destijds.”

8) Welke track was je lievelings baan om zelf te rijden en welke vind je nu het mooiste rekening houdende dat nagenoeg alle tracks waar jij hebt gereden nu verdwenen zijn? “Mijn favoriete banen gingen meestal rechts om , omdat er dan vanzelfsprekend meer rechtse dan linkse bochten in zitten. Dat is weer fijner voor de bakkenist. Maar ondanks dat onze eigen baan
in Reek linksom ging was dit de mooiste baan van Nederland. Een brede snelle baan waar Zware zand stukken afgewisseld werden met met harde klei grond en prachtige hoge fatsoenlijke spring schansen. Dit blijft voor mij de perfecte baan. Nu vind ik de Baan van Rhenen 1 van de mooiste banen die er zijn binnen Nederland en ver er buiten.”

9) Dit jaar zijn er weer heel wat toppers die de helm aan de spreekwoordelijke wilg hangen. Is er voldoende talent om de top breder te maken nu tal van grote namen wegvallen. Of denk je dat er een grote kloof komt te staan tussen de vijf eerste en de rest? “Ik heb niet het idee dat er veel toppers zullen stoppen maar als dit wel zo zal zijn staan er altijd weer nieuwe enthousiaste teams op. De huidige top teams kunnen nog wel een tijdje mee dus die kloof
zal er nog wel zijn , maar ook hier zal in de toekomst weer verandering in komen. Net zoals dat altijd is gegaan.”

10) Ijen werkt mee in het familiebedrijf zijnde schoenen maken al dan niet op maat. Hoe ziet Ijen zijn week er uit met werk en sport. Maar hoe verschillend is die als er een grand prix wedstrijd zit aan te komen? “Ijen werkt gedeeltelijk als ontwerper op ons bedrijf, maar is ook werkzaam als ZZper bij onze vriend en sponsor H.Biekens onderhoudswerken, beter bekend als Brutus. Hierdoor is Ijen flexibel om zijn eigen tijd in te kunnen delen want Zijspancross staat bij hem op nr. 1”

Foto: G. Kops

11) De Kops Zwarte Cross sneakers waren een groot succes. Volgen er nog meer van dit soort acties naar het brede publiek? Of blijft de firma Kops eerder een bescheiden bedrijf met een eigen visie nu en toekomst gericht! “Met de zwarte cross blijven we actief wat betreft het ontwerpen en produceren van de succesvolle sneakers Wij blinken uit door klein en uniek te blijven met onze Kops personal Pairs , dat past het beste bij ons. Onze Amako Zweedse muilen worden al meer dan 50 jaar door dealers in Nederland en België verkocht . Onze 3 kinderen zijn creatief en ondernemend en mogen hun carrière zelf uit stippelen zoals Willianne en ik dat ook hebben gedaan. Wie weet zetten ze ons mooie familiebedrijf verder, maar de keuze is aan hen.”

12) Het is met de naam Kops misschien makkelijker om sponsoren te vinden of blijft het elk jaar harken om het broodnodige budget rond te krijgen om alle wedstrijden af te werken? “Sponsors vinden en behouden is voor iedereen belangrijk en noodzakelijk om onze sport te kunnen beoefenen. Voor mij is dat niet makkelijker dan voor een ander om het budget bij elkaar te krijgen. Belangrijk is dat je gemeend enthousiast bent over wat je te bieden hebt en wat sponsors er voor terug krijgen. Als het budget niet bij elkaar gebracht kan worden om een of andere reden moeten er keuzes gemaakt worden om een gezond team te blijven. Vooralsnog hebben we de steun van vele trouwe sponsors die enthousiast zijn hoe Ijen en zijn team met de zijspansport bezig zijn.”

Foto: FIM

13) Ik weet dat Gerton Kops helemaal niet van grootspraak houdt, maar wanneer ben jij eind 2023 een tevreden teammanager, vader van je gezin wat uit meer kinderen dan Ijen bestaat?
Heb je nog iets toe te voegen aan dit alles?
“Willianne en ik hebben 3 kinderen en 1 klein zoon waar we ontzettend trots op zijn. Sigy is 25 jaar, zelfstandig fotograaf en moeder van kleinzoon Dien. Ijen is 24 jaar en bovenal Zijspancrosser Ontwerper bij Kops schoenen, ZZPer en mede eigenaar van ‘Focus mx gear by Kops’. Rowan is 20 jaar voetbal in het 2e elftal van DAW Schaijk en is DJ onder de naam Row da Coppa en heeft zijn eigen bedrijf met, ‘Glow in the Disco’. Als Team Kops Motorsport hebben we alle vertrouwen in de combinatie Ijen Kops/Lars de Laat. Daarom zijn we ambitieus en gaan we vol gas voor een WK top 10 en ONK top 3 plek. Ons best gaan we er heel zeker voor doen. Namens ons Team wensen wij iedereen een gezond ,spannend en sportief zijspancrossjaar 2023 toe.

Foto: G. Kops