Amper 60 dagen en het WK start, lees onze voorbeschouwing en de pronostiek van Julian Veldman!

Nog amper 60 dagen of negen volle weekends smachten, en we kunnen weer volop genieten van het nieuwe FIM sidecarcross seizoen. Promotor WSC had na een eerder bescheiden 2022 WK campagne vuurwerk beloofd aan de teams, supporters en pers overal ter wereld. Met het uitbrengen van de kalender 2023 moeten we, met maar liefst 14 wedstrijden tellende voor de felbegeerde wereldtitel, spreken van een meer dan geslaagde oefening. Het lijkt er dus sterk op dat we volledig uit de schaduw van de pandemie zijn getreden. Het lijkt er dus sterk op dat we de wereldwijde crisis voorgoed achter ons kunnen laten, en we weer volop actie krijgen! Klik onderaan de foto op Lees Meer

pics: Dries Dewitte

Veertien Grand Prix wedstrijden in tien verschillende landen, na wat we in 2022 eigenlijk als een heropstartjaar mochten noemen, kunnen we voor huidig jaar spreken over een volwaardige campagne in het wereldkampioenschap. Bestaande locaties en gekende tracks worden dit jaar aangevuld met enkele totaal nieuwe bestemmingen. Wat in feite mooi is want hier gelden geen voordelen meer voor de teams en strijden ze allen met gelijke wapens om de punten tellende voor de titel. Het kan niet anders of we krijgen heel wat spanning en drama te verwerken komend seizoen, en net dat maakt zijspancross zo mooi om volgen voor de talrijke fans.

Beginnen doen we in het zuiden van Europa alwaar we eind maart in het Spaanse Talavera de la Reina, (reeds jaar en dag één van de top locaties in de MXGP) de eerste confrontatie hebben. En laten we vooral hopen dat de eerste Grand Prix geen copy mag worden van de eerste van 2022. Want zeg nu zelf de wedstrijd in het immer mooie Markelo was geen veldslag maar eerder een regelrecht bloedbad voor tal van titelkandidaten. Grootste pechvogel was het Hengelose team Hermans-Musset, die na een crash op zaterdag startverbod oplegden aan Koen. Maar dit was pas een voorproefje van wat nog komen zou. Op zondag verloren tal van andere toppers heel belangrijke punten, die hen in de amper zes grote prijzen tellend kampioenschap te veel parten zouden blijven spelen, om nog een gooi te doen naar de
eindtitel. Enkel Bax-Cermak en de door mezelf getipte outsider op de wereldtitel Varik-Kunnas deden wat we mochten verwachtten. Wie nog enigszins de meubelen wist te redden, was team Van Werven-Van den Bogaart ook al zat er veel meer in, maar die fameuze doodsmak maakte dat de wedstrijd vroegtijdig werd afgevlagd. Gelukkig kon Gert na een grondig onderzoek in het ziekenhuis snel huiswaarts zonder letsels. Maar alle andere teams lieten hier dus al steken vallen waarbij je in zo een korte campagne nog weinig kan goed maken. Gelukkig is dit nu achter de rug en maken we ons op voor hopelijk heel mooie wedstrijden
waarbij we allen van genieten.

pics: WSC

Maar wie zijn dit jaar dan de titelkandidaten? Wetende dat er elk jaar de gebruikelijke stoelendans is, moeten we nu wel over een ware aderlating spreken. Nog voor het seizoen ten einde was lieten zowel Julian Veldman, Glenn Janssens, Robbie Bax, Kaspars Stupelis weten er eind van het seizoen een streep onder te trekken en de helm spreekwoordelijk op te bergen. Kort voor aanvang ontvingen we ook nog eens het nieuws dat de vicewereldkampioen Kert Varik en Larri Kunnas per direct stopten met het rijden van wedstrijden. Een erg harde klap voor de trouwe fans van het zijspancross, maar is er dan niks meer om naar uit te kijken?
Nee zeker niet, want we hebben nog tal van teams die elkaar danig het vuur aan de schenen weten te leggen, en dit het komende seizoen zeker meermaals zullen doen ook! Meer nog we hebben een jongerenlichting om reikhalzend naar uit te kijken. Maar net als vorig jaar zal ikzelf een top vijf naar voren schuiven, waarvan ik persoonlijk denk dat het tussen deze teams zal worden beslecht. Ansicht hoop ik niet dat jullie me op deze top vastpinnen want er kan veel gebeuren tijdens het seizoen. En net daarom dek ik me dit jaar ook lekker in want we hebben een kleine primeur vast.

Nieuw dit jaar is dat ik beroep kan en mag doen op niemand minder dan Julian Veldman, tot vorig jaar zelf nog als één der grootste talenten werd gezien voor de titel, om ook zijn pronostiek mee te geven. Dit maakt het weer een stukje spannender wetende dat Julian geen blad voor de mond neemt. Julian die dus met vervroegd pensioen is gegaan en vanuit zijn hangmat mij zijn top vijf heeft doorgegeven kan nu verder van zijn ruime royalty’s genieten.

Onze keuze voor het podium en de verdere ereplaatsen zien er als volgt uit. Onder die van mijn visie zie je de keuze van “The Frog”

Bax-Cermak:
Never change a winning team, zegt het spreekwoord, dit is ook niet gebeurt en we weten dat Etienne eergierig als hij is, zeker niet achterover zal gaan leunen maar nog een titel erbij wil pakken. Technisch en organisatorisch een heel sterk team, maar misschien ook wel de meest sluwe van het pak. Net daarom denk ik dat ze op het eind van dit lange seizoen de titel huiswaarts weten te nemen.

Vanluchene-Musset:
Het lijkt erop dat Marvin na het stoppen van zn maatje Robbie Bax een zeer goed, alternatief heeft gevonden in de persoon van Nicolas Musset. Geen kleine jongen en een vaste waarde al jaar en dag in het bakje bij tal van grote namen. Ook hij wilde stoppen na een tegenvallend seizoen maar heeft toch nog zijn zinnen gezet op revanche dit aan de zijde van de jongste wereldkampioen ooit. Wat Marvin betreft, voor het moment loopt alles veel vlotter dan vorige winterperiode en ziet het er naar uit dat hij fris en vol zelfvertrouwen naar de eerste Grand Prix aan het toeleven is. Uit de eerste videobeelden die we hebben kunnen bekijken blijkt dat beiden er heel veel zin in hebben en het gashendel heel ver werd opengedraaid.

Hermans-Van den Bogaart:
Koen kon vorig seizoen enkel maar achter de feiten aanlopen wat heel jammer is. Want ook hij is en blijft een groot talent die recht heeft op de titel. Schitterende stijl van rijden oerend hard en steeds berekend. Kan tevens rekenen op een hele sterke crew van medewerkers en trouwe fans. Reeds jaar en dag gebruik makend van de AMS-krachtbron weten ze vooraf waar ze staan. Met de komst van Ben aan de zijde van Koen en de wil om een vol jaar alles te geven durf ik hen echt wel als de grootste outsiders tippen voor de eindwinst.

Van Werven-De Veene:
Nog een certitude en een grote naam in de top van het gebeuren. We kunnen en mogen het niet onder stoelen of banken steken maar Gert Van Werven heeft vorig jaar laten zien dat hij nog lang niet is afgeschreven en zelfs nog stappen voorwaarts heeft gemaakt. Dit stemt mij zeer blij want ook dit team straalt heel wat zelfvertrouwen uit en de TM krachtbron was vorig jaar zeker één der sterkste. Hij ziet echter z’n maatje Ben vertrekken naar team Hermans maar heeft in Robbe De Veene misschien wel het grootste talent naast zijn zijde weten te zetten. Robbe die al langer als een groot talent word gezien binnen het wereldje klimt gestaag op. Zo heeft deze jonge Belgische ondernemer een mooi visitekaartje afgegeven tijdens het landkampioenschap. Gert heeft de smaak vast te pakken en zo ook Robbe wat dan weer
zal resulteren in een vrijwel zekere top noteringen. Ik vermoed dat ze het jaar op de vierde plek afsluiten, ervaring en berekend rijden brengt je vaak verder dan we soms denken.

Onze outsiders:
Met stip de Letse tieners en tweelingen Lielbardis. Wat deze jonge gasten ons al hebben laten zien is pas het begin van een heel mooi verhaal. Nu ze ook nog eens de volledige steun hebben van Mega is er geen weg terug en zullen we het ook hebben geweten. Hopen dat ze de rust weten te bewaren en geen onnodig jeugdige risico’s nemen in de weg naar de top want dit zou anders wel eens kunnen uitmonden in zware blessures. Veder zie ik nog meer groei van Keuben-Rietman (schitterend team om te volgen) en moeten ze zeker in staat worden geacht om dit jaar mee te dingen naar enkele podiumplekken wat dan weer in een mooie eindnotering kan gaan leiden. De andere buitenlandse teams worden als vanouds aangevoerd door onze goede vrienden Wilkinson-Millard die ook dit jaar samen blijven en vorig jaar lieten zien dat ze in staat zijn om vooraan mee te draaien.

pics: WSC

En dan nu het verdict van de alom geprezen grootmeester hemzelf Julian “The Frog” Veldman uit het Riwald team met zijn visie op komend seizoen. Raar maar waar we komen erg dicht met onze pronostiek maar genoeg gezever dit is dus de visie van Julian.

Bax-Cermak:
Voor aankomend seizoen denk ik dat Bax-Cermak makkelijk henzelf opvolgen, aangezien ze hun grootste concurrenten missen. Dit mits ze zelf niks overkomen.

Vanluchene-Musset:
Gaan het Bax op het harde nog wel eens heel moeilijk maken maar gaan op de echte zandbanen niet meekomen met Etienne denk ik persoonlijk.

Hermans-Van den Bogaart
Koen en Ben die gaan het tegenover gestelde doen als Marvin denk ik. Die gaan op de echte zandbanen beter doen. Het zal dus zeker spannend worden wie er tweede en derde worden aan het eind van de rit maar ik vermoed dat het tussen Marvin en Koen zal gaan voor de verdere ereplekken.

Lielbardis-Lielbardis
Ik zet de twins op 4 mits ze hun koppie goed gebruiken en gewoon lekker hun ding gaan doen en ze zich niet laten opnaaien want dan kunnen ze er nog wel eens naast gaan liggen. En al helemaal met die Mega krachtbron want dat is een bom. En ik spreek uit ervaring die heeft geen genade!

Van Werven- De Veene
Gert volgt op een afstandje laat de rest mooi gek doen en pakt elke keer zijn broodnodige punten en sluit het jaar lachend af in de top 5, wat hij ook zeer zeker verdiend.

En dan de mannen die de top 10 vol gaan maken. Daar kan het nog wel eens het spannendste worden om naar te kijken!

Wie en wat ben ik om hierna nog veel woorden vuil te maken dan te besluiten met de woorden Lets get rumble…