Voorbeschouwing 2024 deel 2… De rest tegen de Belgen!

In deel 1 van de voorbeschouwing namen we onze Belgische inbreng voor het wereldkampioenschap wat nader onder de loep.
We mogen tevreden zijn, want sinds lange tijd is er niet één maar zelfs twee volledig Belgische teams die elke wedstrijd zullen strijden op het hoogste niveau.
Maar laten we ook niet vergeten dat Jason Vandaele met Loet Van Der Putten ook tot hele mooie dingen in staat moet worden geacht. Maar heel wat teams liggen letterlijk op de loer om al onze dromen zomaar te doorkruisen.
Het spreekwoord van het vel en de beer is hier zeker op zijn plaats en kunnen we zeker stellen dat het een felle strijd wordt voor de felbegeerde titel aan het eind van dit seizoen?
Uit een kleine rondvraag blijft ook nu Vanluchene-Janssens het te kloppen duo maar zien we toch ook wat andere namen opdoemen die sprongen voorwaarts zullen gaan maken, zoals je al kon lezen van bijvoorbeeld Marvin zelf.

Lees de interviews met foto’s van de niet Belgische teams hieronder

Hermans-van den Bogaart,
Is 2024 dan eindelijk hun jaar? Iedereen in de paddock weet dat ze misschien wel het snelste duo van allemaal zijn. Toch werden ze net iets te veel genekt door tegenslag of uitvallers en dit is in een race naar de eindzege nefast bij de optelling van de punten. Met het wegvallen van Bax-Cermak is Koen wel de allergrootste uitdager voor de titel lijkt het ons, en zal ook Ben weer extra gemotiveerd aantreden om er nog een persoonlijke titel bij te knokken. Vast staat dat alles tip top zal zijn en we dus meer eindzeges mogen verwachten in 2024 van het duo Hermans-vd Bogaart, en wie weet hun allereerste wereldtitel? Koen is meer dan klaar om de fakkel als vaandeldrager van het Nederlandse zijspancross over te nemen, en zal zijn huid duur verkopen.

Foto WSC

Wilkinson-Millard,
Het Britse duo stak vorig seizoen echt elke keer de plas over met het mes tussen de tanden en heeft menig duel in hun voordeel beslecht. Beide heren hebben de nodige ervaring in het WK en dit zorgt er mede voor dat ze als geen ander weten dat het seizoen erg lang is. Maar tevens beseffen ze dat elke fout genadeloos wordt afgestraft. De eerste twee Grand Prix wedstrijden op het podium deden al het beste vermoeden. Jammer genoeg zat dame Fortuna niet altijd aan de zijde van Brett en Joe want zowel in Heerde, Lange en in eigen land (Cusses Gorse) lieten ze heel wat punten liggen in de onderlinge strijd. Hierdoor werd de kloof naar de top drie enkel maar groter en moesten ze alsnog gaan uitkijken naar enkele teams die een ware eindsprint aan het voeren waren. Toch is het een team dat zeker in staat moet worden geacht om nog beter te doen dan al tweemaal als vierde te eindigen in de eindstand van het wereldkampioenschap. We weten zeker dat ze er alles zullen aandoen om deze verwachtingen in te lossen, aan inzet en veerkracht zal het binnen het team niet ontbreken dat is een feit.Bij het schrijven van deze voorbeschouwing is het team onderweg naar Spanje voor hun eerste doorgedreven training van het nieuwe jaar.

Foto Kramolin 2023

Keuben-Rietman,
Hebben al de nodige meters gemaakt in de Spaanse zon onder het goedkeurende oog van de grootmeester zelf. Jawel, Etienne Bax was ook in Spanje alwaar er de komende tijd wel meer teams zullen neerstrijken. Dion lijkt helemaal hersteld en kan weer volop aan het seizoen beginnen denken. Dat het team bij elkaar blijft is enkel maar een zege voor de vele fans. Ik verwacht dat ze dit jaar de aansluiting met de absolute top zullen bewerkstelligen en met andere woorden gaan meedoen voor de podiums in de kampioenschappen. Nu het geluk nog een beetje meer aan hun zijde krijgen zou dit team wel eens de revelatie van het seizoen kunnen worden. Ze zullen mijn inziens heel dicht bij het podium eindigen of zelfs erop.

Lielbardis-Lielbardis,
Vorig jaar had ik ze een top vijf notering voorspeld, en is ook uitgekomen. Opmerkelijke prestatie kan je wel zeggen om in je eerste volledige jaar in de Grand Prix scene al dit te presteren is bijzonder goed te noemen. Voor dit jaar zullen de Letse tweeling hun uitvalsbasis in België hebben en kunnen ze dus op een nog meer professionele manier werken. Aan begeleiding en ondersteuning zal het zeker niet liggen, want de twins worden goed ondersteund. Ook fysiek en mentaal zijn ze erg sterk en ook het span met de Mega krachtbron zal de andere teams het vuur aan de schenen leggen. Ze zijn zeker in staat om in de top 3 te eindigen, de vraag is of ze gespaard blijven van blessures in hun run naar de top. We zagen het al meer, en niet enkel in onze sport maar ook bij vele andere, dat stress soms een bijkomende factor is als het er echt toe doet. Komend weekend strijken ze neer in Italië voor hun eerste trainingen, naast het WK staan er wedstrijden in Letland, Frankrijk, België en Nederland als het kan. Erg druk programma voor de jonge mannen.

Foto wsc teams Prummer en Lielbardis

Prummer-Lebreton,
De Duitser heeft vorig jaar met Steegmans aan de zijde al laten zien dat we in de nabije toekomst rekening met hen moeten gaan houden. Na het uitvallen met knieproblemen van Jarno werd er voor het Franse talent Rodolphe Lebreton gekozen om in te vallen. Dit is echter zo goed bevallen dat beide heren komend seizoen opnieuw de kracht gaan bundelen. Een team om heel zeker in de gaten te gaan houden. Het is een team van jonge maar volhardende sportmannen, de snelheid waarmee Tim de machine over het circuit stuurt en de souplesse van Rodolphe leveren ons zeker mooie beelden op.

Van Werven-Van De Wiel,
Voor beide heren was het vorig jaar een seizoen om snel te vergeten en we gaan dus de oude wonden verder laten helen. Toch kunnen we stellen dat het team onder huidige bezetting weer de aansluiting moet kunnen maken met de top van het gebeuren. De ervaren Gert in combinatie met het jeugdige van Aivar zal het team zeker vleugels geven en de nodige punten laten optekenen. Ik hoop dan ook dat we heel vaak de nummer 11 vooraan zullen zien meedraaien tijdens de races, want zeg nu zelf, wie is er geen fan van dit team?

Foto Cussus Gorse

Prunier-Prunier,
Jaar na jaar worden ze sterker en leren ze uit de gemaakte foutjes. Insiders en ook Marvin voorspellen dat dit jaar weleens het jaar van de echte doorbraak kan zijn. Het zou mooi zijn dat de top nog breder mag worden en niet enkel uit Nederlandse en Belgische teams bestaat. Vorig seizoen werden ze Frans kampioen en dit heeft hen zeker goed gedaan. Als ze die lijn weten door te trekken zou het best kunnen zijn dat we hen inderdaad volledig zien openbloeien en volop zien strijden vooraan. En wie weet mag Frankrijk na lange tijd weer gaan hopen op een eigen duo dat Grand Prix wedstrijden kan winnen.

Filmpje Prunier broers

Foden-Humphrey,
De eerste twee Grand Prix wedstrijden vielen ze in een van de twee heats uit. Maar in Heerde lieten ze al zien dat er veel potentieel aanwezig was. Jammer genoeg gooiden zware blessures roet in het eten van deze Britten. Maar na hun terugkeer hebben ze iedereen laten zien dat ze in staat zijn om veel beter te eindigen in het WK dan die vijftiende plaats overall. Denk maar terug aan de laatste Nations en je weet wat ik bedoel…

Foto Heerde 2023

Een hele boterham deze voorbeschouwing maar we willen jullie dan ook ten goede inlichten en doen hunkeren naar het nieuwe seizoen dat er met rasse schreden zit aan te komen. Wederom een lang, maar o zo mooi seizoen ligt letterlijk om de hoek op ons te wachten. We kunnen al heel snel zien hoe de kaarten gaan liggen want op 9 maart zijn we al in het mooie Oss te gast voor de eerste ONK van het nieuwe jaar. We hopen dat jullie weer volop alle wedstrijden zullen bijwonen, jullie favoriete team zullen steunen en dat we mooie spannende wedstrijden mogen aanschouwen. Dat de beste mag winnen en we zien elkaar vast wel op een van de vele races dit jaar…. (Tekst Geert Gelaude)