GP Portugal: Lielbardis broers komen sterk voor de dag en winnen na Uitval Vanluchene-Janssens ook het eerste WK

Foto WSC : Team Lielbardis

Warme tempraturen en een goed gesproeid circuit lag aan de bassis van deze GP namiddag. Dat de Lielbardisbroers sterk reden kon men via de live volgen, maar Vanluchene-Janssens bekeken alles netjes vanop de tweede rij terwijl Wilkinson-Millard derde werden

Verslagjes door Geert Gelaude en reeks uitslagen vind je hieronder

Reeks 1

Het is Vanluchene-Janssens die als eersten de bocht induiken met Wilkinson-Millard, Lielbardis-Lielbardis in het wiel ook Leferink-Leferink zijn goed mee en gaan zelfs over de Engelsen.
De Letten geven vooralsnog geen meter toe bij de wereldkampioen en laten nogmaals zien dat ze meer dan klaar zijn om het nieuwe seizoen extra pit te geven.
De twee teams lopen verder uit bij Wilkinson-Millard en zijn amper halfweg van de eerste reeks en de koplopers gaan al aan het dubbelen.
Halfweg vinden Lielbardis-Lielbardis toch een klein gaatje en gaan naar de eerste plek.
Intussen is het werk aan de winkel voor Hermans-van den Bogaart die van ver dienen terug te vechten en zitten nu op plek 15.
Wilkinson-Millard zijn over Foden-Humphrey gegaan de top vijf word verder afgesloten door Leferink-Leferink. Sanders-Steegmans zitten op plek zeven en Van Werven-Van de Wiel op 10. Vanluchene-Janssens kunnen de achterstand vooralsnog beperkt houden en zitten op een veilige tweede stek.
Wilkinson-Millard moeten al ruim 35seconden toegeven op plaats drie.
Foden Humphrey vierde op 47 seconden, vijf Leferink-Leferink houden goed stand. De Franse broertjes Prunier bezetten nu de zesde plek en hebben ruim vijf seconden bonus op Sanders-Steeegmans.
Weijers-Van Hal waren in het begin goed mee maar vielen na een foutje terug naar een negende plek en doen hiermee net eentje beter dan Van Werven-Van de Wiel die op tien hangen. Hermans-Van Den Bogaart op elf nu maar de tijd dringt intussen voor de top tien.
Nog twee ronden te gaan en Lielbardis twins rijden nu met 6.5 seconden voor op Vanluchene-Janssens en Wilkinson-Millard moeten nu reeds 50 seconden prijsgeven op de derde plek. Laatse ronde en alles lijkt in de plooi gevallen te zijn. Lielbardis-Lielbardis winnen overtuigend de eerste reeks voor Vanluchene-Janssens, derde Wilkinson-Millard vierde Prunier-Prunier die alsnog Foden-Humphrey te grazen nemen, zesde plek is er voor Leferink-Leferink. Hermans-Van den Bogaart weten in de slotminuten nog enkele plaatsen goed te maken en tikken af op een zevende plaats.
Acht is er voor Sanders-Steegmans, Weiss-Schneider en Weijers-Van Hal nemen de verdere top tien voor hun rekening.
Van Werven-Van de Wiel worden elf, Wisselink met de ingevaller Rstingt 18 Kops-Kaethoven 19 en 20 is voor Van de Lagemaat-Könst.

Reeks 2

Het zijn in de laatste reeks van de dag Vanluchene-Janssens Hermans-Van Den Bogaart en Foden-Humphrey die als eersten de bocht induiken.
Na een ronde is het nog steeds Vanluchene-Janssens Hermans-Van Den Bogaart en op drie zitten al de winnaars uit heat 1 Lielbardis twins op vier Wilkinson-Millard voor Leferink-Leferink die zich wederom vooraan in de groep weten te nestelen.
Wijers-Van Hal op plek 10 Pech is er voor Van Werven-Van de Wiel die in de eerste meters al in de schermutselingen zitten en lijken uit te vallen.
Foden-Humphrey vallen uit de kopgroep terug naar plaats zeven. We zien dat Hermans-Van Den Bogaart stilaan de hete adem van de Lielbardis twins in de nek krijgen en dit na 10 minuten wedstrijd.
Vanluchene-Janssens rijden een strak tempo en hebben bijna zes seconden voorsprong.
Maar het ziet er naar uit dat de Letten met plaats drie tevreden zijn al blijven ze een strak tempo aanhouden.
Vierde plek is voor Wilkinson-Millard die op hun beurt weer een mooie voorsprong behouden op Prunier-Prunier. Leferink-Leferink zitten op zes dit voor Foden-Humphrey en Weinmann-Weinmann Prummer-Lebreton. Wijers-Van hal bezetten plek negen en tien is er voor Weiss-Schneider. De top drie hebben zich blijkbaar neergelegd bij hun posities Hermans-Van den Bogaart volgen op ruim 7.5 seconden en Lielbardis-Lielbardis al op 14.5 van de leiders. Wilkinson-Millard moeten alweer tegen een groot gat aanzien op plek vier dit al op 47 seconden, Prunier-Prunier blijven in de top vijf en rijden een zeer mooie wedstrijd. Zesde plek is er voor Foden-Humphrey die Weinmann-Weinmann achter zich houden. Wijers-Van Hal bezetten plaats negen als we nog vijf minuten te gaan hebben.
Wisselink-Rostingt zitten op 12, Sanderds-Steegmans vallen wat terug en zitten op 14.
Jammer voor de jonge broertjes Leferink die uitvallen en zo een goede eindnotering in rook zien opgaan in deze warme temperaturen.
Vanluchene-Janssens gaan de laatste twee ronden in met een voorsprong van ruim 10 seconden voorsprong op Hermans-Van Den Bogaart maar vallen iets verder uit met mechanische pech.
Zo komen Hermans-Van Den Bogaart aan de leiding en cruisen naar de overwinning voor Lielbardis-Lielbardis de derde plek is nu voor Wilkinson-Millard Prunier-Prunier schuiven mee op en zitten nu op vier.
Lielbardis twins winnen met een 1 en 2 in de reeksen de eerste GP en nemen dus de rode plaat mee. Wilkinson-Millard worden derde en nemen in de eindstand plaats twee voor hun rekening.
Na het drama van gisteren voor team Keuben alwaar Justin met een dubbele bovenbeenbreuk letterlijk uitviel zine we nu een zekere reeksoverwinning en de GP winst in rook opgaan voor Marvin en Glenn.
En zo zien we maar weer dat we nooit te vroeg het vel van de beer mogen verkopen.

(Tekst Geert gelaude)

Dagtotaal

Voorlopîge stand WK na 1 wedstrijd

1. 101. Daniels LIELBARDIS-Bruno LIELBARDIS 51
2. 199. Brett WILKINSON-Joe MILLARD 44
3. 3. Koen HERMANS-Ben VAN DEN BOGAART 44
4. 94.Killian PRUNIER-Evan PRUNIER 39
5. 10.Dan FODEN-Ryan HUMPHREY 34
6. 1.Marvin VANLUCHENE-Glenn JANSSENS 30
7. 418.Stephan WIJERS-Han VAN HAL25
8. 91.Benjamin WEISS-Patrick SCHNEIDER 23
9. 17.Tim PRÜMMER-Rodolphe LEBRETON 21
10. 9.Davy SANDERS-Jarno STEEGMANS 21
11. 47.Artis DEVOLDERE-Alexandre TOURBIER 17
12. 24. George KINGE-Scott GRAHAME 16
13. 75. Tim LEFERINK-Sem LEFERINK 16
14. 25. Joshua WEINMANN-Noah WEINMANN 15
15. 874. Dominique BENDAOUD-Antoine PASQUIER 15
16. 19.Sven WISSELINK-Jens VINCENT 12
17. 11. Gert VAN WERVEN-Aivar VAN DE WIEL 10
18. 99. Thom VAN DE LAGEMAAT-Robin KÖNST 8
19. 98. Ijen KOPS-Tayim KAETHOVEN 8
20. 151. Gert GORDEJEV-Sten NIITSOO 8
21. 20. Adrian PETER-Joel HOFFMANN 6
22. 914. Patrick HENGSTER-Celina JAHN 4
23. 29 Marvin REIPEN-Sven VAN DOMMELEN 2
24. 110 Charly BONNET-Clémentine THAMRI 1