Op naar 2024 met Interviews door Geert Gelaude (Deel 1)

Naar jaarlijkse traditie doen we enkele weken voor de start van het nieuwe seizoen, een rondje door de teams waarvan we verwachtten dat ze enerzijds meedingen naar de wereldtitel en anderzijds teams die stappen voorwaarts gaan zetten.
Dit jaar is dit niet anders en toch zal het zijspanlandschap er nooit meer hetzelfde uitzien nu Etienne Bax heeft besloten om dit jaar niet meer van start te gaan.
Zo valt het doek over een erg mooie carrière voor de Nederlandse topper die tal van titels aaneen wist te rijgen.
Maar zo valt ook een van de grootste kanshebbers op de wereldtitel wel weg.
Waar Bax aan de start verscheen deed hij steevast mee voor de zeges, dit zal dus wennen zijn voor de vele fans van onze sport en al zeker voor de fans van hun Etienne.
Dit zet natuurlijk wel de deur open voor andere teams om door te stoten naar de absolute top van het gebeuren.
Een van die teams is natuurlijk onze eigenste Marvin Vanluchene die afgelopen jaar zijn tweede wereldtitel wist te veroveren met de Franse top bakkenist Nicolas Musset.
Het Belgisch-Franse duo stond bij velen dan ook op 1 om het huzarenstukje van vorig seizoen over te doen, al dan niet met Bax erbij.
Maar enkele weken terug kwam er voor velen totaal uit het niets de melding dat Nicolas Musset er per direct mee stopt wegens zware rugproblemen die de nodige aandacht moeten krijgen om erger te voorkomen.
Grote domper op de feestvreugde en zo kort voor aanvang van het seizoen geen prettig nieuws dus bij het team Vanluchene.
Was dit ook het einde verhaal voor Team Vanluchene? Nee gelukkig niet en doet Marvin er zeker nog een seizoen bij.
Dus ging Marvin van geen kleintje vervaardigd, gelijk met de juiste mensen rond de tafel zitten en vonden, in de persoon van de reeds gestopte Glenn Janssens, een waardig vervanger.
Dit zal heel zeker voor tal van speculaties bij velen hebben opgeroepen.
Maar niet enkel team Vanluchene onderging veranderingen, ook onze andere Belgische teams zullen in 2024 met een andere bezetting aantreden.
Kortom tijd om even ons licht op te steken bij de verschillende Belgische topteams.
En ook al eens verder te kijken naar wat we in het WK mogen verwachten.

Volledige interview met onze Belgische toppers vind je hieronder

Marvin Vanluchene-Glenn Janssens
Als eerste gingen we uiteraard ons oor te luister leggen bij Marvin zelf, en hadden we wat vraagjes bij die we maar wat graag aan hem wilden voorleggen. 2023 kondigde zich eindelijk eens goed aan een winterperiode alwaar het team niet te maken had met revalideren en achter de feiten aanlopen, een top bakkenist naast je. Alles viel uiteindelijk in de spreekwoordelijke plooi hoe leefde Marvin naar het seizoen toe?

“Eigenlijk gewoon zoals we moeten doen, voor mezelf is dit altijd eerst er voor zorgen dat het volledige budget rond geraakt. Dat is al een hele winter werk voor mij om dit op punt te krijgen, en het wordt er alsmaar moeilijker om het nodige budget rond te krijgen. Maar gelukkig hebben we een goede sponsorgroep en door die mensen is het toch elk jaar weer mogelijk onze hobby te doen! Het was natuurlijk wel motiverend om hetzelfde team te kunnen houden en gewoon verder te doen zoals we in 2022 deden.”

En dat het team gemotiveerd was dus ook te merken aan de resultaten afgelopen seizoen. Vanaf GP 1 met de rode nummerplaat gereden en de kroon op het werk moet heel veel voldoening geven?

“Jazeker, niet enkel voor Nicolas en mezelf maar tevens voor het hele team. Want iedereen heeft daar evenveel aandeel in, elk lid van het team heeft ertoe bijgedragen dat alles liep zoals het moest. Zij bereiden alles voor, en wij moeten dan hun goede werk afmaken zeg maar.”

Velen waren dan ook blij dat Nicolas kort na het behalen vd wereldtitel besloot om er alsnog een jaartje aan te plakken. We weten natuurlijk al langer dat hij met het idee speelde om er definitief mee te stoppen. Toch moet het ook bij jou als een donderslag bij heldere hemel hebben aangevoeld toen Nicolas je op de hoogte bracht van zijn keuze?

“Ja inderdaad, na uiteindelijk dan toch te bevestigen voor een nieuw seizoen.. hadden we deze slag niet zien aankomen. Heel erg spijtig, ook voor Nicolas maar gezondheid staat nog altijd voorop! En we begrijpen zijn keuze dan ook maar al te goed dat hij met pijn in het hart deze beslissing moest maken.”

Wist je het al langer of heeft hij iedereen op hetzelfde moment ingelicht?

‘Ja, met Nicolas heb ik veel contact en nog altijd! Ik was over iedere stap op de hoogte totdat er helaas geen andere uitweg meer was. En dat apprecieer ik ook van Nicolas.. hoe moeilijk de beslissing was, het is beter nu dan na 1 of 2 GP’s.”

Op sociale media kon je het begrip alsook het respect voor Nicolas lezen en voelen, slechts weinigen durfden zich openlijk de vraag stellen wat nu met Marvin! Ook wij en de vele andere laaglanders vielen om van verbazing bij het lezen vh afscheid. Wat nu, hoe moet het nu verder? Wie komt er in de plaats van Musset naast Marvin staan? Is dit tevens het einde voor Team Vanluchene?,… een korte greep uit de vele gelezen reacties.

“Ja, dat klopt. Het was voor iedereen wel schrikken, maar voor mezelf was het toch even alles op een rij zetten. Ik wist/weet dat je Nicolas zomaar niet kan vervangen! Hij was nog 1 van de weinige bakkenisten die het hoogste niveau aankon. Ik heb dan ook maar slechts 1 persoon benaderd en dat was Glenn, ik was ervan overtuigd als Glenn nee had gezegd dat dit jammer genoeg ook einde carrière was. Het speelt al even in het hoofd om er ook mee op te houden, dus dit kon weleens de doorslag geweest zijn.”

Nu ben je al niet iemand die heel veel op sociale media post maar het bleef verdacht stil in de wandelgang tot we ineens het filmpje vd blauwe rook zagen alwaar Aladin op wonderbaarlijke wijze over het zijspan wreef en we plots Glenn Janssens zagen verschijnen. Jullie moeten wel heel snel hebben gehandeld en wie heeft hier vooral aan bijgedragen dat we volgend jaar een tweede volledig Belgisch team aan de start krijgen in de Grand Prix wedstrijden?

“Ja dat klopt zodra ik het telefoontje gehad heb van Nicolas moest ik actie ondernemen.. Dit heb ik gedaan in een beperkte groep van dichtstbijzijnde mensen, want had niet veel zin om hier met veel mensen over te spreken. Het was even allemaal heel onduidelijk wat het zou worden. Dus zoals ik al zij, even alles op een rijtje gezet.. Tot mijn vriendin met een naam kwam waar ik ook 200% achter stond. Ik heb Glenn gebeld en de dag erna bevestigde hij al meteen! Dus dit was dan weer zeer positief nieuws allemaal in een week tijd zeg maar. Als Glenn niet had toegezegd, had ik beslist om te stoppen, met hem ben ik er ook van overtuigd mee te kunnen doen voor de titel. En enkel zo wilde ik verder gaan.”

Hebben jullie vooraf wezen trainen alvorens te beslissen of was het geen punt dat Glenn er al langere tijd uit ligt om terug de stap naar het allerhoogste te maken?

“De beslissing is genomen zonder training, Glenn heeft in mijn ogen al genoeg bewezen dat hij 1 van de grootste top bakkenisten was! Dit zal dus niet veranderd zijn, hij is keihard voor zichzelf en heeft meteen de knop omgedraaid na zijn beslissing en wil er een jaartje terug alles voor geven. Ik hou wel van zijn eenvoud, maar toch met een zeer grote vechtlust!”

Naast het WK, waar kunnen de vele fans jullie komend jaar nog zoal zien rijden? Wetende dat je de laatste jaren vol koos voor het Franse kampioenschap boven het Nederlandse, zien we daar komend jaar verandering in nu je met Glenn start?

“Onze prioriteit is natuurlijk opnieuw het WK, maar we zullen dit opnieuw aanvullen met wat Franse wedstrijden en misschien ook met wat ONK’s.”

Het afhaken van Etienne Bax laat een grote leegte achter in de paddock maar ook op het startveld, anderzijds melden zich nieuwe teams aan in de top van het gebeuren. Hoe ervaar jij het stoppen van Bax en wat verwacht je voor komend WK seizoen?

“Het is natuurlijk heel spijtig voor de sport dat Etienne stopt! Maar ik begrijp ook heel goed zijn beslissing. Respect voor zijn carrière! Maar daarom zal het WK niet minder spannend zijn denk ik. We blijven met grote concurrentie zitten zoals bv. Hermans, Wilkinson, Keuben, Lielbardis, Prunier.. en er zijn altijd wel eens verrassingen. We zullen het zien, wij gaan alvast ons uiterste best doen, meer kunnen we niet doen, en dan zien we wel waar we stranden eind 2024.”

Wie zie je als grootste opponent voor de titel en wie zie je grote stappen maken?

“Als grootste tegenstander zal dit toch wel Hermans-vd Bogaart zijn denk ik. Maar zoals ik al zij, alles moet gereden worden en we zullen het allemaal weer zien. De gebroeders Lielbardis en Prunier verwacht ik wel dat ze de aansluiting zullen maken in de top 3.”

Foto Lien Vandeursen

Davy Sanders-Jarno Steegmans
Tweede team dat we even van dichterbij bekijken is het nieuwbakken Belgisch duo Sanders-Steegmans.
Davy Sanders, reeds geruime tijd een vaste waarde in de top tien van het WK, zal dit jaar dus uitkomen met het jonge Belgische talent Jarno Steegmans.
Vorig jaar maakte de overstap gemaakt naar Mega en dat beviel het team erg goed.
Slechts 4 GP wedstrijden kon het team niet in de top 10 plaats nemen op het eind van het raceweekend.
Dit resulteerde in negende algemeen.
Met de komst van Steegmans en de opgedane ervaring van de Mega krachtbron zijn we zelf geneigd te zeggen dat Sanders-Steegmans voor komend seizoen kandidaat top vijf zijn in het WK.
We legden ook wat vraagjes voor aan de steeds gretige Jarno Steegmans.

Hoe is het momenteel met je, en zijn alle kwaaltjes van afgelopen seizoen genezen, vragen velen zich af, want midden in het seizoen moest je noodgedwongen paar wedstrijden verstek laten gaan om dan ijzersterk terug te komen?

“Momenteel voel ik me eigenlijk super goed, vol bezig met de voorbereidingen voor dit seizoen. Fysiek sta ik waar ik op dit moment wil staan, maar de komende 3 maanden voor de 1ste GP, proberen we zoveel mogelijk moto-uren te maken dus dat wordt alleen maar beter. Blessures van afgelopen seizoen hoef ik gelukkig niet meer in mijn hoofd te steken. Mede dankzij DR.Nuyts is mijn knie zoals ze moet zijn en kan ik weer volop denken aan het hoogst haalbare halen wat er op dit moment voor mij en Davy in zit.”

Het was toch wel een klein bommetje dat werd gedropt toen we vernamen dat het team Prummer-Steegmans ermee zou stoppen voor 2024.
Was er onenigheid in het team of wat is de reden van de breuk?

“Ik en Tim zijn als vrienden uit elkaar gegaan. We hebben samen twee mooie jaren gehad. Hebben veel stappen gezet in de goede richting, maar er hing een soort van ongeluk over ons, heb ik het gevoel gehad. Was het ik niet dan was het mechanische pech.. daardoor zijn er discussies en meningsverschillen ontstaan. Waardoor ik met mijn vader en moeder samen besloten hebben om na afgelopen jaar voor iets anders te gaan. Voor de laatste GP in Frankrijk had ik eigenlijk met niemand al contact gehad in verband met 2024 dus dat was nog even afwachten. Dan na de laatste GP wat met Davy contact had in verband met de Nations en 2024 en er samen uit kwamen om samen er vol voor te gaan dit jaar.”

Hoe verliepen de eerste meters met Davy op de Mega krachtbron?

“Geweldig! Ik was meteen gelukkig met het vermogen van de mega! Ik heb eigenlijk nooit in een 2takt gestaan dus dat is even aanpassen maar dat verloopt tot nu toe prima. En ja, met Davy dat meteen klikte, onmiddellijk een vertrouwd gevoel. We moesten weinig tegen elkaar zeggen en het ging eigenlijk meteen juist.”

Davy is al geruime tijd een vaste waarde in de top tien, was dat één van de redenen om naar hem te trekken of zijn jullie van mening dat er meer uit te halen is en zelfs naar een top vijf kan worden gekeken eind van seizoen 2024?

“Ik ken Davy inderdaad ook al wat langer en heb hem zeker sinds hij met Lari Kunnas gereden heeft in de gaten gehouden. Hij heeft dat jaar wat pech gehad met blessure van Lari aan de vinger en andere dingen, waardoor ik eigenlijk vond dat er zeker nog veel meer had ingezeten dan die 9de plaats in het WK toen. Daarmee dat ik er ook zeker van ben dat als we dit jaar wat geluk aan onze zijde hebben, we voor die top 5 in de WK eindstand kunnen gaan. Of dat is toch zeker het doel!”

De top zal met het stoppen van Etienne Bax nog breder worden, denken wijzelf en zal de spanning aan de top enkel maar groter maken, hopen we. Hoe zie jij tegen het vertrek van deze levende legende?

“Dat denk ik inderdaad ook, ik denk vooraan een mooi duel tussen Vanluchene en Hermans, maar daarachter zijn naar mijn mening nu bijna 8 teams die voor die 3de plaats gaan kunnen gaan! Etienne Bax is en blijft een legende van de sport. Ik heb het geluk gehad dat ik vanaf 2007 tot heden eigenlijk Etienne Bax bezig heb kunnen zien. Het zal een groot gemis zijn op het parkoer en in de paddock!”

Wie zie jij volgend jaar meedingen voor de titel en wie worden vooral jullie grootste concurrenten?

“Zoals ik al zei, zie ik het een titanenstrijd worden tussen Hermans en Vanluchene, maar daarachter heb je een serieuze groep van Wilkinson, Keuben, Foden, Lielbardis, Prümmer, en nog meer. Ik hoop toch zeker dat we daartussen gaan zitten, dat is toch zeker het doel. Ieder weekend top 5 en hopelijk een paar uitschieters!”

Naast het WK zien we jullie nu ook meer in het Nederlands kampioenschap aan de start verschijnen, of blijven de ogen toch gericht op de harde banen van het Franse kampioenschap?

“Naast het volledige WK-seizoen gaan we eigenlijk een beetje overal rijden als voorbereiding op de volgende GP die eraan komt. Dus dat wordt wat in Frankrijk, Nederland, Duitsland en België rijden.”

Wanneer is voor jou het seizoen naast Davy Sanders geslaagd?

“Voor mij zal het seizoen geslaagd zijn als ik samen met Davy die top 5 vast hebben kunnen induiken en ik hoop stiekem op een podium, en als die 1ste gelukt is dat er dan meerdere zullen volgen! Niet te vergeten iedere GP heelhuids naar huis en als dat allemaal lukt dan is mijn seizoen zeker geslaagd!” (Filmpje door Michelle Bouws)

Jason Vandaele-Loet van der Putten
Het derde team dat we dit jaar weer aan het starthekken verwachten is ook een nieuwbakken team met Jason Vandaele en Loet van der Putten kunnen we bijna van een volledig Belgisch team spreken. Loet woont niet erg ver in Nederland en zal al snel in de Belgische fans een thuis vinden, vermoeden we althans. Jammer genoeg werd seizoen ook gekenmerkt door blessureleed voor de man die als allereerste ooit de backflip met een sidecar maakte en het nog steeds doet. We hopen dan ook dat de focus van Jason weer vol op het wereldkampioenschap is gericht en hij met Loet aan zijn zijde meer geluk kan afdwingen dan vorig jaar en we hem een mooie top tien notering zien rijden in alle wedstrijden van het kampioenschap. Omdat Loet misschien nog niet zo bekend is bij het grotere publiek had ik ook voor hem wat vraagjes, al weten wij de echte fans al langer dat dit een groot talent is die alle kansen voor het grijpen heeft.

Hoi Loet, hoe gaat het nu met je, en hoe heb je de afgelopen periode doorgebracht?

“Dag lezers van Smxpics.be, met mij gaat alles goed. Na een winterstop van 2 maanden zonder gerichte voeding en trainingen heeft de afgelopen periode voornamelijk in het teken gestaan van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Normaal gesproken beginnen mijn krachtdadige voorbereidingen op 1 januari, maar mijn lichaam vertelde mij begin december al aan de gang te willen, waardoor ik iets eerder ben begonnen met het oppakken van mijn persoonlijke voeding en trainingsschema.”

We merken jaar na jaar dat je sterker bent en meer op het voorplan aan het optreden bent. Is de overstap naar het team van Jason Vandaele een logisch gevolg?

“De stappen die ik momenteel doorloop zijn een gevolg van discipline, doorzettingsvermogen en vastberadenheid, in combinatie met een coach die mij begeleidt op fysiek, mentaal en totaal gebied. Wat uiteindelijk de oorzaak is van een verandering in de rijder.”

Afgelopen seizoen behaalde je met Stephan Wijers elke wedstrijdpunten wat erg goed is en resulteerde in de uiteindelijk elfde plek. Was er volgens jou meer ingezet?

“Uiteraard hoop je altijd op meer WK punten. Maar gezien de eindklassering verwachtte ik dat er voor ons team in dit seizoen geen betere uitslag had kunnen zijn.”

Wanneer wist je dat je voor het komende seizoen naar een ander team wilde overstappen, en wie de eerste stap heeft gezet?

“Na het verzamelen van mijn (persoonlijke) doelstellingen heb ik in de maand juli de knoop doorgehakt om niet als team verder te gaan in 2024. hierin gaf ik Stephan voldoende ruimte om op zoek te gaan naar een vervangende bakkenist en kon ik definitief opgeven bij andere teams.”

Je woont in het Noord-Brabantse Handel nabij Eindhoven, is dat geen minpunt ivm de verplaatsingen met trainen?

“Betreft het reizen maak ik mezelf niet zo druk. Ik plan mijn dagen zo in dat ik daarvoor voldoende ruimte heb. Reizen is voor mij niet zo zeer nutteloze alternatieve tijd hierin ook ruimte is om na te denken over andere zaken zoals bijvoorbeeld werk.”

Hoe ga je het seizoen aanvatten en wanneer zien we jullie een eerste keer aan de start?

“We starten binnen enkele weken met het oppakken van de trainingen op het circuit. Deze trainingen vinden vooral plaats in Frankrijk, Spanje en Nederland. Jullie zien ons aan de start bij de eerste Grand Prix van het seizoen. Welke wordt verreden in Alqueidao, Portugal, op 20-21 april aanstaande.”

Wanneer is jouw seizoen geslaagd, en welke verwachtingen heb je samen met Jason gesteld voor 2024?

“Onze doelstelling is om in 2024 te eindigen in de top 5 van het wereldkampioenschap. Ik kan niet wachten om met het hele team naar dit doel te werken. Graag wil ik van deze gelegenheid gebruikmaken om het hele team #723, mijn coach Ben Mengelers (Essential Habits) en mijn familie bedanken voor het vertrouwen. Daarnaast ook een grote dank aan Smxpics.be voor jullie waardevolle inzet binnen de zijspan motorsport!”

Zo hebben we alvast onze Belgische inbreng wat onder de loep weten te nemen voor wat betreft het wereldkampioenschap. Maar wat te denken van de volledig verzamelde tegenstand in de felbegeerde titel aan het eind van dit seizoen? Uit een kleine rondvraag blijft ook nu Vanluchene-Janssens het te kloppen duo maar zien we toch ook wat andere namen opdoemen zoals je al kon lezen van bijvoorbeeld Marvin zelf.
(Tekst met dank aan de teams door Geert Gelaude)

Morgen bekijken we wat onder meer de Nederlandse, Engelse, Letse, Duitse en Franse topteams aan Geert wisten te vertellen.

Foto Lien Vandeursen