Bax-Cermak winnen eerste WK in Markelo

De weergoden blijven ons ook vandaag gunstig en zenden hun zonnestralen volop naar “De Herikerberg”. We maken ons op voor een hopelijk mooie en vooral sportieve dag vol topsport. De toeschouwers beginnen
zich aan te bieden zodat we straks kunnen overgaan naar de eerste reeksen van het seizoen 2022. Al hangt er wel een wrange nasmaak na de crash, en het niet fit verklaren, van Koen Hermans waardoor het team hun kansen niet mogen verdedigen vandaag.

Foto’s door Dries Dewitte bekijk je HIERZO.

Voor het verslag van de reeksen door Geert Gelaude kijk bij… Lees meer

Reeks 1

We zien Bax/Cermak wederom een superstart nemen net zoals ze al het gehele weekend doen. Pluspunt nu is dat de mannen de Holeshot award van 250 euro op zak steken. Vandaele/Bax gaan als tweede het bos in gevolgd door Varik/Kunnas en Veldman/Janssens. Minder goed verliep het in de start voor de combinaties Keuben/Lebreton en Sanders/Rostingt die buiten de top tien aan hun reeks moeten beginnen. Voor Sanders zijn er verzachtende omstandigheden die we kunnen inroepen. Afgelopen vrijdag heeft de vader van Davy een motorongeluk gehad en ligt met een voetbreuk in het ziekenhuis.
Eerder dit weekend kreeg Sanders ook nog eens een grote steen op de knie waardoor hij amper de motor kan aantrappen. In de vijfde ronde zien we maar liefst drie teams binnen de twee seconden, zijnde Varik, Veldman en van Werven. Vooraan nemen Bax/Cermak meer afstand op Vanluchene/Bax. Commotie als we Keuben/Lebreton de pits zien inrijden.
Blijkbaar is de voorrem afgebroken en besluiten ze om die eraf te halen en zo hun weg te vervolgen in een poging om nog punten te sprokkelen.
Intussen heeft Veldman bloed geroken want hij krijgt Vanluchene/Bax in het vizier. Van Werven/van den Bogaart hebben in het bos Varik/Kunnas weten te verschalken en komen nu op een vierde plek door.
Inmiddels zien we een heel puike race van Wijers/van der Putten die al de hele race in de top tien zijn te vinden. Naar het einde van de wedstrijd zien we dat Vanluchene/Bax de rol wat moeten lossen en zo komen Varik/Kunnas
en ook van Werven er nog over. Mooie reeks zagen we ook van Leferink/Beleckas die lang in de top tien te vinden waren maar uiteindelijk op plek 22 werden afgevlagd.
Justin Keuben met Rodolphe Lebreton kunnen alsnog punten nemen ware het als negentiende, en dat zal in de planning hebben gestaan.

Reeks 2 

En opnieuw een kanonstart van Bax/Cermak in de tweede en beslissende reeks. Al in bocht één gaat het fout voor een tal van teams waaronder de drie V’s, zijnde Vanluchene/Bax, Veldman/Janssens en Van Weven/van den Bogaart als grootste slachtoffers. Bij de eerste doortocht zien we dat Bax al een paar seconden heeft op Keuben/Lebreton op de derde plek zien we wederom een ijzersterke Varik/Kunnas voor Sanders/Rostingt die Stephan Wijers van zich af hielden. In Ronde vijf zien we heel erg lang geen doortocht van de vice-
wereldkampioen die de pitlane komt ingereden met een defecte stuurdemper. Gert van Werven gaat intussen als een bezetene door het pack en zit al op plaats acht. Verder zien we een heel sterk rijdende Brett Wilkinson met de AMS Husqvarna krachtbron op plek vier.
Met nog dertien minuten te rijden komt er abrupt een einde aan de manche door een zware val van de nummer 11 Van Werven/van den Bogaart. Bij de terugkomst uit het bos komt de combinatie op de grote springbult hard neer en wordt er gelijk door de wedstrijdleiding een rode vlag gehesen.
De FIM regels zijn als de wedstrijd meer dan vijftig procent is gereden er GEEN herstart komt. Dit betekent dus voor veel teams een dikke streep door hun rekening waaronder Veldman/Janssens die net de top tien waren ingereden. Marvin Vanluchene met Robbie Bax zijn grotere pechvogels en vallen uit de punten met een 26ste plaats.
De onfortuinlijke van Werven worden als twaalfde in de uitslag opgenomen.
Over de toestand of kwetsuur Gert opliep bij de val is op heden geen info te verkrijgen. Wel is hij vrij spoedig van het circuit kunnen worden gehaald door de medische begeleiding. En dit is misschien de enigste positieve noot om deze tweede reeks mee af te sluiten. Jammer genoeg…

Eindstand Markelo